Kolme koalitiopuoluetta ei aio äänestää Italian pääministeri Draghin hallituksen luottamuksesta

Mielipidemittausten mukaan valtaosa italialaisista haluaisi Draghin jatkavan pääministerinä. Parlamentti äänestää luottamuksesta.

Italiassa kolme koalitiopuoluetta ei aio äänestää pääministeri Mario Draghin hallituksen luottamuksesta. Kolmen koalitiopuolueen päätös voi johtaa pääministerin eroon ja aikaistettuihin vaaleihin Italiassa.

20.7. 23:10

Rooma/Helsinki

Kolme koalitiopuoluetta ei aio äänestää pääministeri Mario Draghin hallituksen luottamuksesta. Keskustaoikeistolainen Forza Italia, laitaoikeistolainen Viiden tähden liike ja populistinen Lega-puolue kertoivat keskiviikkona senaatille, etteivät ne aio tukea Draghia.

Italian parlamentin ylähuoneen eli senaatin oli määrä äänestää luottamuksesta keskiviikkoiltana.

Viiden tähden liikkeen kerrottiin kuitenkin jääneen istuntosaliin.

Puolueiden haluttomuus äänestykseen vesittää Draghin suunnitelmat poliittisen kriisin ratkaisemiseksi. Kolmen koalitiopuolueen päätös voi johtaa pääministerin eroon ja aikaistettuihin vaaleihin Italiassa.

Viime viikolla Draghi menetti Viiden tähden liikkeen tuen avustuspaketille, jota hän on ajanut inflaation vuoksi. Laajan enemmistönsä turvin parlamentti hyväksyi hallituksen esityksen joka tapauksessa. Draghi yritti kuitenkin jo viime viikon torstaina jättää eroanomuksen maan presidentille Sergio Mattarellalle. Presidentti ei kuitenkaan hyväksynyt eroanomusta, vaan ohjeisti Draghin puhumaan parlamentille.

Draghi on hallinnut maata viime vuoden alusta alkaen laajan koalition turvin.

Lue lisää: Pitkään kasautuneet erimielisyydet repivät nyt Italiaa – Tutkija avaa syitä maan hallituskriisin taustalla

Valtaosa italialaisista haluaisi Draghin jatkavan

Draghi on sanonut, että maa voi selvitä nykyisestä poliittisesta kriisistään vain, jos nykyistä hallitusohjelmaa uudistetaan ja kiistelevät osapuolet pääsevät sopuun.

”Jos haluamme pysyä yhdessä, ainut tapa on rakentaa uudestaan tämä hallitussopu. Siihen tarvitaan rohkeutta, uskottavuutta ja epäitsekkyyttä. Oletteko valmiita siihen? Tähän kysymykseen teidän on vastattava, ei minun takiani, vaan kaikkien italialaisten takia”, Draghi vaati aikaisemmin.

”Pitkään tämä koalitio pystyi jättämään erimielisyydet taakseen ja toimimaan nopeasti ja tehokkaasti kansalaisten hyväksi. Halu toimia yhdessä kuitenkin väheni ajan mittaan, ja samalla meni kyky toimia tehokkaasti maan parhaaksi”, pääministeri jatkoi.

Mielipidemittausten mukaan valtaosa italialaisista haluaisi Draghin jatkavan toukokuuhun saakka, jolloin maassa pidetään parlamenttivaalit.

Alahuone äänestää luottamuksesta huomenna torstaina, kertovat mediatiedot.

"Ennenaikaiset vaalit epätodennäköiset"

Draghin erohaluista huolimatta Italia ei ole matkalla kohti ennenaikaisia vaaleja, uskoivat maata seuraavat tutkijat. Italiaan odotetaan seuraavia vaaleja ensi vuoden alkupuoliskolla.

”On hyvin epätodennäköistä, että presidentti julistaa ennenaikaiset vaalit. Vaikka niin kävisi, uskoakseni vaalit järjestettäisiin vain muutamaa kuukautta odotettua aiemmin”, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Marco Siddi sanoo.

Siddi huomauttaa, että 80-vuotias Mattarella oli itse haluton jatkamaan virassa, mutta parlamentti valitsi hänet alkuvuonna toiselle kaudelle.

”Draghi vaikutti isosti presidentin jatkamiseen, joten Mattarella ei varmaan mielellään hyväksy Draghin eronpyyntöä”, Siddi sanoo naurahtaen.

Väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta ei myöskään usko, että maassa järjestettäisiin uusia vaaleja – ainakaan vielä.

Hän arvelee, että ensi vuoden budjetin ja EU:n elpymisrahaston käytön vuoksi maassa pyritään saamaan jokin hallitus kasaan ainakin syksyyn asti. Sen jälkeen ennenaikaisiin vaaleihin voitaisiin teoriassa suunnata, vaikka kynnys siihenkin olisi korkea.

”Sana "kriisi" pitää laittaa italialaiseen kontekstiin. Hallituksia ja pääministereitä tulee ja menee, mutta ennenaikaiset vaalit olisivat sielläkin äärimmäinen ratkaisu”, Ronkainen sanoo.

Torstaina Italiassa seurataan tarkkaan Euroopan keskuspankin (EKP) kokousta, jossa keskuspankin uskotaan nostavan ohjauskorkoaan ensi kertaa vuosiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut