Irak: Turkki hyökkäsi lomakohteeseen Irakin Kurdistanissa ja tappoi siviilejä – Turkki kiistää iskun

Turkki vastustaa kurdien itsehallintoa ja pitää myös muiden valtioiden alueella toimivia kurdijärjestöjä terroristisina.

Ihmisiä kerääntyneenä sairaalalle Turkin iskun jälkeen Zakhon kaupungissa Irakin Kurdistanissa keskiviikkona.

20.7. 20:42 | Päivitetty 20.7. 21:51

Irakin valtiontelevision mukaan kahdeksan turistia kuoli ja 23 ihmistä loukkaantui keskiviikkona Turkin tekemässä iskussa Pohjois-Irakin vuoristossa sijaitsevaan lomakohteeseen, kertovat uutistoimistot.

Turkin tykistötuli osui lomakohteen puistoon Zakhon kaupungissa Irakin Kurdistanissa, lähellä Turkin rajaa.

Kuolleiden joukossa on lapsia, joista yksi on Kurdien terveysviranomaisten mukaan yksivuotias.

Irakin pääministeri Mustafa al-Kadhimi tuomitsi kurdialueelle tehdyn iskun jyrkästi.

”Turkin joukot ovat jälleen loukanneet törkeällä tavalla Irakin suvereniteettia”, al-Kadhimi kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Hän tuomitsi Turkin aiheuttaman vahingon ”Irakin kansalaisten hengelle ja turvallisuudelle” ja totesi, että Irakilla on oikeus vastata iskuun.

”Irak ei hyväksy turvallisuushuolien käyttämistä oikeutuksena Irakin kansalaisten hengen uhkaamiseen.”

Kurdeja asuu useiden valtioiden alueella, eikä heillä ole omaa itsenäistä valtiota. Irakissa kurdeilla on kuitenkin hallussaan itsehallintoalue, jonka Irakin valtio on tunnustanut.

Valtaosa kurdeista asuu Turkin alueella, joka puolestaan vastustaa jyrkästi kurdien itsehallintoa. Turkki pitää myös muiden valtioiden kuten Irakin ja Syyrian alueella asuvien kurdien aluehallintoa, järjestöjä ja aseistettuja joukkoja terroristisina.

Turkki vaati myös Suomea ja Ruotsia antamaan Nato-jäsenyyden saamiseksi takeita, että ne ottavat Turkin kurdijärjestöihin liittyvät ”turvallisuus­huolet” tosissaan ja auttavat Turkkia taistelussa näitä järjestöjä vastaan.

Turkin ulkoministeriön mukaan isku Zakhoon on luultavasti terrori-isku, kertoo uutistoimisto Reuters. Se syytti Irakin viranomaisia terrori­propagandan kuuntelemisesta.

Ministeriön mukaan Turkin joukot eivät kohdista iskuja siviileihin. Samalla se ilmoitti, että kaksi Turkin kurdien PKK-järjestön taistelijaa olisi antautunut Irakin rajalla.

Turkki on aiemminkin tehnyt iskuja kurdialueille Irakin puolelle ja on viime viikkoina uhannut uusilla iskuilla. Turkin mukaan se tekee iskuja oman turvallisuutensa nimissä, mutta tämä ei ole naapurivaltioiden näkemys.

Viimeksi eilen tiistaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vaati, että Venäjän ja Iranin johto tukisi Turkkia sen taistelussa Syyrian kurdien YPG-joukkoja vastaan.

YPG-joukot ovat taistelleet Syyriassa Isisiä vastaan yhdessä Yhdysvaltojen kanssa.

Juttua päivitetty 20.7.2022 kello 21.50: Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut