Britannian uusi pääministeri on joko Liz Truss tai Rishi Sunak

Lopullisen valinnan Sunakin ja Trussin välillä tekevät konservatiivipuolueen jäsenet. Uuden pääministerin nimen pitäisi olla selvillä syyskuun alussa.

Britannian uusi pääministeri tulee olemaan joko ulkoministeri Liz Truss tai entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak.

20.7. 18:09 | Päivitetty 20.7. 19:47

Britanniassa entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak ja ulkoministeri Liz Truss kilpailevat konservatiivien puheenjohtajuudesta ja pääministerin paikasta. Apulaiskauppaministeri Penny Mordaunt jäi keskiviikkona konservatiivien pudotusäänestyksessä ulos kisasta. Asiasta kertoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kisasta pudonnut Mordaunt sai 105 ääntä. Finaalikaksikosta Sunak haali itselleen 137 ääntä ja Truss sai 113 ääntä.

Sir Graham Brady kertoi äänestyksen tuloksen illalla kello kuudelta Suomen aikaa.

Lopullisen valinnan tekevät konservatiivipuolueen jäsenet. Uuden pääministerin pitäisi olla selvillä 5. syyskuuta.

Koska Britannian pääministeri Boris Johnsonin hallitus selvisi taannoisesta luottamuslauseäänestyksestä, Johnson jatkanee lähes varmasti pääministerinä siihen saakka, kun konservatiivien uusi johtaja on saatu valittua.

Britannian vaalilakien mukaan suurimman puolueen puheenjohtaja toimii pääministerinä. Puolue voi vaihtaa johtajaa ja samalla pääministeriä vaalikauden aikana ilman ennenaikaisia vaaleja.

Ottaako tuleva pääministeri käsittelyyn inflaation vai leikkaako hän verotusta?

Kisan ennakkosuosikkina on pidetty valtiovarainministerin virasta eronnutta Rishi Sunakia, jonka vanhemmat ovat Intiasta. Jos Sunak voittaa kisan, hän olisi myös maan ensimmäinen pääministeriksi yltänyt hindu.

Saarivaltion etninen kirjavuus alkaa näkyä myös poliittisen eliitin kerhossa, sillä puoluejohtajan pallille oli Sunakin ohella pyrkimässä useita muitakin ehdokkaita, joiden perhetausta on kaukana Brittein saarilta ja Euroopasta.

42-vuotiaan Sunakin vaimon Akshata Murthyn verojärjestelyt ovat varjostaneet Sunakin poliittista uraa. Pariskunta kuuluu Britannian rikkaimpiin ihmisiin, kertoo Timesin listaus.

Sunak on luvannut ottavansa ennen veroleikkauksia käsittelyyn inflaation, jos hänet valitaan.

Sunakia vastassa oleva 46-vuotias ulkoministeri Liz Truss taas on luvannut muun muassa leikata heti verotusta, jos hänet valittaisiin pääministeriksi.

BBC:n mukaan Truss pääsi koulutusministeriksi vuonna 2012 oltuaan parlamentin jäsen vain hieman yli kaksi vuotta. Truss tunnettiin brexitin vastustajana, mutta hän muutti mieltään myöhemmin. Sittemmin hän on neuvotellut useita brexitin jälkeisiä kauppasopimuksia.

Johnson: ”Hasta la vista, baby”

Paikkansa puolueen johdossa ja pääministerinä luovuttava Johnson veti keskiviikkona viimeisen pääministerin kyselytuntinsa parlamentin alahuoneessa, kertoi BBC.

”En seuraa tätä juttua kovin tarkasti”, Johnson vitsaili pääministeriehdokkaiden pudotusäänestyksistä ennen keskiviikon tulosten julkistamista.

Johnsonin puheista kertoi muun muassa uutistoimisto AFP.

Väistyvä pääministeri muisteli saavutuksinaan Britannian Ukrainalle tarjoamaa apua, koronaviruspandemiasta selviämistä ja brexitiä.

”Tehtävä suurelta osin suoritettu”, hän sanoi.

Kyselytunnin lopuksi Johnson lausui Terminator 2 -elokuvasta tutun lentävän jäähyväislauseen.

”Hasta la vista, baby”, Johnson tokaisi viimeisinä sanoinaan.

Päivitetty 20.7. kello 18.40: Päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Päivitetty 20.7. kello 19.47: Päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut