Joe Biden lupasi Yhdysvalloilta tukea arabijohtajille ja kritisoi toimittaja Khashoggin murhaa: ”Jos vastaavaa tapahtuu, siihen reagoidaan”

Presidentti nosti toimittaja Khashoggin murhan esille Saudi-Arabiassa. ”Jos vastaavaa tapahtuu, siihen reagoidaan.”

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin neljä päivää kestävä Saudi-Arabian vierailu alkoi perjantaina 15. heinäkuuta. Heti vierailun ensimmäisenä päivänä Biden vaihtoi nyrkkitervehdyksen Saudi-Arabian kiistellyn kruununprinssin Mohammed bin Salmaninin kanssa.

16.7. 21:08

STT

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupaa arabimaiden johtajille, että Yhdysvallat on jatkossakin aktiivinen toimija Lähi-idässä.

”Me emme käännä selkäämme ja jätä tyhjiötä Kiinan, Venäjän tai Iranin täytettäväksi”, Biden sanoi Lähi-idän vierailunsa päätteeksi.

Hän tapasi Saudi-Arabian Jeddassa johtajat kuudesta Persianlahden maasta sekä Egyptistä, Jordaniasta ja Irakista. Tapaamisessa keskusteltiin öljyn hinnasta ja siitä, miten Biden näkee Yhdysvaltojen roolin alueella. Hän antoi samalla neuvoja demokratian kehittämisestä.

”Tulevaisuuden voittajia ovat maat, jotka vapauttavat kansojensa täyden potentiaalin, jossa kansalaiset voivat kyseenalaistaa ja kritisoida johtajiaan ilman pelkoa kostosta tai rangaistuksesta”, Biden alleviivasi.

Lue lisää: Bidenin vierailun kynnyksellä Saudi-Arabia ilmoitti avaavansa ilma­tilansa kaikille koneille, myös lennoille Israelista

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut esille linjaeroja Yhdysvaltojen ja sen keskeisten Lähi-idän liittolaisten välillä. Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit eivät ole tukeneet Yhdysvaltojen pyrkimyksiä eristää Venäjä taloudellisesti ja poliittisesti. Biden lupasi Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan miljardin dollarin edestä elintarvikeapua sodan aiheuttaman ruokakriisin lievittämiseksi.

”Tapaus oli järkyttävä”

Perjantaina Biden nosti esille journalisti Jamal Khashoggin murhan tavatessaan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin, maan tosiasiallisen johtajan. Saudiarabialainen Khashoggi surmattiin maan konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa 2018.

”Khashoggin tapaus oli järkyttävä”, Biden sanoi. ”Tein selväksi, että jos vastaavaa tapahtuu, siihen reagoidaan.”

Yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen mukaan bin Salman oli hyväksynyt Khashoggin murhaamisen. Saudi-Arabian viranomaiset ovat kieltäneet kruununprinssin olleen vastuussa murhasta.

Biden tavoittelee vierailullaan sitä, että maailman suurin raakaöljyn tuottaja avaisi öljyhanansa tappiin asti polttoaineen hinnan laskemiseksi. Polttoaineen hinta uhkaa Bidenin demokraattipuolueen mahdollisuuksia syksyllä edessä olevissa välivaaleissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut