Paahtavat helteet ja riehuvat metsäpalot piinaavat eteläistä Eurooppaa – tuhannet joutuneet pakenemaan kodeistaan, yli 300 kuollut Espanjassa ja Portugalissa

Ilmastonmuutoksen seurauksena helleaalloista on tullut tavallisempia, kuumempia ja pidempiaikaisia, asiantuntijat varoittavat.

Muun muassa Alhaurín el Granden metsäpaloa Espanjan Andalusiassa sammutettiin helikopterien avulla.

16.7. 9:43 | Päivitetty 16.7. 18:32

Tuhannet ihmiset ovat paenneet maastopaloja Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa. Helle ja kuivuus ovat tehneet metsistä ja aluskasvillisuudesta helposti syttyvää. Rajut maastopalot ovat tuhonneet maissa tuhansia hehtaareja metsää ja maata.

Euroopan eteläisissä maissa kärvisteltiin lauantaina jo kuudetta päivää helleaallon kourissa, eikä helteeseen ole luvassa helpotusta. Lämpötilojen odotetaan monin paikoin nousevan vielä lisää maanantaina.

Portugalissa odotetaan tuolloin jopa 42:ta astetta, eikä lämpötilojen odoteta ensi viikolla laskevan alle 40 asteen. Portugalin pohjoisosan metsäpaloissa on tuhoutunut tänä vuonna jo 30 000 hehtaaria metsää.

Lounais-Ranskan Gironden alueella yli 12 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan palojen takia. Alueen palot ovat tällä viikolla tuhonneet jo liki 10 000 hehtaaria metsää.

Espanjassa varoitettiin, että osissa maata saatetaan lauantaina saada jopa 44 asteen helteitä. Eri puolilla maata on riehunut kymmeniä metsäpaloja. Madridin ja Lissabonin välillä kulkeva tie jouduttiin katkaisemaan palon takia. Aurinkorannikolla lähellä Torremolinosta taivaalle nousi paksuja savupilviä, kun tulipalot riehuivat kukkuloilla.

Helikopteri oli otettu avuksi maastopalon sammutustöissä Pohjois-Portugalin Amarantessa lauantaina 16. heinäkuuta.

Helteen uuvuttamia turisteja lepäsi evakuointikeskuksessa La Teste-de-Buchissa Lounais-Ranskassa perjantaina 15. heinäkuuta.

Kiipeilijöitä varoitettu

Ranskan Alpeilla viranomaiset varoittivat vuorikiipeilijöitä lykkäämään yrityksiä nousta Mont Blancille. Poikkeukselliset sääolot ja kuivuus ovat aiheuttaneet vuoristossa toistuvia sortumia ja maanvyöryjä.

Italiassa kuoli heinäkuun alussa 11 ihmistä, kun osa maan suurinta jäätikköä lohkesi ja suistui alas vuorenrinnettä. Viranomaiset katsovat, että turma on seurausta ilmastonmuutoksesta.

Kreikassa pelastustoimi taisteli sammuttaakseen paloa lomasaari Kreetalla sekä lähellä Ateenaa sijaitsevassa Ferizassa, jossa useita kyliä on jouduttu evakuoimaan.

Yli 300 ihmistä on kuollut Espanjassa ja Portugalissa helteen vuoksi, kertoi BBC viitaten espanjalaisen uutistoimisto Efen tietoihin. Kuumuudesta kärsivät pahiten vanhukset, lapset sekä kroonisia sairauksia sairastavat ihmiset.

Kovat helteet ovat kuivattaneet Po-joen Pohjois-Italiassa. Nainen kahlasi koiransa kanssa joesta jäljellä olevassa matalassa vedessä Carmagnolassa perjantaina 15. heinäkuuta.

Maastopalon alta evakuoidut paikalliset istuivat urheilukeskukseen rakennetussa evakuointikeskuksessa Espanjan Alhaurín el Grande -kaupungissa perjantaina 15. heinäkuuta.

”Ilmastonmuutos tuntuu nyt”

Ilmastonmuutos on johtanut siihen, että helleaalloista on tullut aiempaa yleisempiä, kuumempia ja pidempiaikaisia, asiantuntijat varoittavat. Maailma on teollisuuden alkamisen ajoista lämmennyt jo yli asteella.

Ranskan palomiesliiton johtaja Gregory Allione sanoo väestönsuojelun kuormittuvan ilmaston lämmetessä.

”Palomiehet ja siviiliturvallisuus käsittelevät (ilmastonmuutoksen) vaikutuksia päivittäin, ja nämä vaikutukset eivät tunnu vuonna 2030, ne tuntuvat juuri nyt”, Allione sanoi BBC:n mukaan.

Portugalin Pinhaossa lämpötila nousi torstaina ennätykselliseen 47 asteeseen, mutta laski sen jälkeen hieman alemmas. Espanjassa lämpötilat ovat nousseet laajalti yli 40 asteen.

Päivitetty 16.7.2022 kello 18.20: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut