Sri Lankan parlamentti äänestää presidentistä ensi keskiviikkona – pääministeri vannoi virkaatekevän presidentin virkavalan

Eronnut presidentti Rajapaksa on Singaporessa ”yksityisvierailulla”. Hänelle ei ole myönnetty turvapaikkaa, eikä hän ole sitä myöskään anonut, sanoo Singaporen ulkoministeriö.

Rajapaksa pakeni maasta aiemmin tällä viikolla ja ilmoitti puhemiehelle erostaan sähköpostitse Singaporesta torstai-iltana. Katulakaisija presidentin virallisen residenssin edessä 15. heinäkuuta 2022.

15.7. 7:57 | Päivitetty 15.7. 19:33

Sri Lankan parlamentin on määrä äänestää uudesta presidentistä ensi viikon keskiviikkona, kertoo parlamentin puheenjohtajan kanslia perjantaina.

Ehdokkaat presidentin virkaan ovat selvillä tiistaina, ja parlamentin on määrä äänestää asiasta seuraavana päivänä, puhemies Mahinda Yapa Abeywardanan kanslia sanoo lausunnossa.

Maan 73-vuotias pääministeri Ranil Wickremesinghe vannoi perjantaina virkaatekevän presidentin virkavalan. Mielenosoittajat ovat vaatineet myös Wickremesinghen eroa.

Puheenjohtaja kertoi perjantaina, että presidentti Gotabaya Rajapaksan eroaminen on hyväksytty. Puheenjohtaja kertoi toivovansa, että vaaliprosessi saataisiin päätökseen seitsemän päivän kuluessa. ”Gotabaya on laillisesti eronnut. Olen hyväksynyt eron, puhemies sanoi toimittajille.”

Lue lisää: Sri Lankan presidentti anoi eroa sähköpostitse – mielenosoittajat vaativat myös virkaatekevän presidentin eroa

Rajapaksa pakeni maasta aiemmin tällä viikolla ja anoi eroa puheenjohtajalta sähköpostitse Singaporesta käsin torstai-iltana.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Uupuneet mielenosoittajat juhlivat eroa

Pieni joukko mielenosoittajia juhli presidentin eroilmoitusta jo torstai-iltana. Paikalla oli vain joitain satoja ihmisiä, sillä monet pitkään mielenosoituksissa mukana olleet olivat uupuneita.

Sri Lankan pääkaupungin Colombon sairaalan mukaan noin 85 ihmistä on loukkaantunut mielenosoituksissa. Lisäksi yksi ihminen tukehtui kuoliaaksi, kun häntä kohti suihkutettiin kyynelkaasua pääministerin toimistolla.

”Olemme hyvin iloisia mutta myös hyvin helpottuneita, että voimme pitää tauon ja palata takaisin elämäämme”, mielenosoittaja Viraga Perera sanoi BBC:lle.

Sri Lankassa on ollut laajoja hallintoa vastustavia mielenosoituksia. Mielenosoittajat ovat murtautuneet muun muassa Wickremesinghen toimistoon sekä valtion päätelevisioasemalle ja ottivat lyhyeksi aikaa lähetykset haltuunsa.

Mielenosoittajat ilmoittivat torstaina aamulla poistuvansa valtaamistaan virallisista rakennuksista, mutta jatkavansa kamppailua.

Jäänee Singaporeen

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Singaporen ulkoministeriö on vahvistanut Rajapaksan olevan maassa ”yksityisvierailulla”, mutta hänelle ei ole myönnetty turvapaikkaa, eikä hän ole sitä ulkoministeriön mukaan myöskään anonut. Singapore korosti, että sillä ei ole tapana myöntää turvapaikkoja.

Presidentti pakeni ensin keskiviikkoaamuna vaimonsa ja kahden henkivartijansa kanssa Malediiveille, josta hän suuntasi Singaporeen.

Rajapaksan oletettiin jäävän Singaporeen joksikin aikaa, mutta jatkavan lopulta Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, kertoivat Sri Lankan turvallisuuslähteet AFP:lle. Guardianin tietojen mukaan hän on suuntaamassa Saudi-Arabiaan.

Päivitetty 15.7.2022 kello 19.33: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut