Texas taistelee abortti­oikeutta vastaan – Haastaa oikeusteitse Bidenin hallinnon päätöksen suojella terveydenhuollon palveluntarjoajia

Lähes puolet Yhdysvaltain osavaltioista on joko kieltänyt, kieltämässä tai voimakkaasti rajoittanut aborttioikeutta korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen.

Yhdysvalloissa on osoitettu mieltä korkeimman oikeuden päätöstä vastaan. Kuva kesäkuulta Atlantasta.

15.7. 6:14

Texasin oikeusministeri Ken Paxton haastaa oikeusteitse Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen. Ministeriö totesi aiemmin liittovaltion lain suojelevan niitä terveydenhuollon palveluntarjoajia, jotka tekevät abortin äidille tämän henkeä tai terveyttä uhkaavissa tilanteissa.

Yhdysvaltain korkein oikeus totesi päätöksessään viime kuussa, että osavaltiot voivat itse päättää sallivatko ne abortin.

Lähes puolet Yhdysvaltain osavaltioista on joko kieltänyt, kieltämässä tai voimakkaasti rajoittanut aborttioikeutta päätöksen jälkeen.

Texas on kieltänyt abortin lähes kaikissa tilanteissa.

Paxton sanoi lausunnossaan, että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto yrittäisi tehdä jokaisesta ensiapuasemasta aborttiklinikan. Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre taas näkee Paxtonin olevan esimerkki äärimmäisestä ja radikaalista republikaanista.

”On kammottavaa, että tämä virkamies käyttäisi oikeusteitä, jotta naiset eivät saisi päivystyksissä hengenpelastavaa hoitoa, joka on Yhdysvaltain lain suojaama oikeus”, Jean-Pierre sanoi.

Naisten oikeudet ja aborttioikeus nousivat jälleen voimalla tapetille viimekuisen korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen. Aborttioikeuden kumoamista on vastustettu ympäri maata.

Yhdysvalloissa aborttioikeus oli liittovaltion tasolla perustunut vuosikymmeniä korkeimman oikeuden vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätökseen. Vuoden 1992 Planned Parenthood vastaan Casey -päätös puolestaan takasi naiselle oikeuden aborttiin vielä raskausviikolla 22–24.

Oikaisu 15.7. kello 12.36: Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksessa ei ole kyse terveysalan työntekijöistä vaan terveydenhuollon palveluntarjoajista, jotka tekevät abortteja. Ken Paxton on Texasin oikeusministeri, ei Texasin yleinen syyttäjä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut