Italian pääministeri Mario Draghi aikoi erota iltaan mennessä – Presidentti Mattarella hylkäsi eroanomuksen

Hallituskriisi Viiden tähden liikkeen kanssa syntyi 23 miljardin euron tukipaketista ja jätteenpolttolaitoksesta.

Italian pääministeri Mario Draghi eroaa hallituskriisin vuoksi.

14.7. 20:17 | Päivitetty 14.7. 21:49

Rooma

Italian pääministeri Mario Draghi on kertonut aikovansa erota vielä torstai-illan aikana. Hän sanoi toimittavansa eroanomuksen presidentti Sergio Mattarellalle. Myöhemmin torstaina ilmoitettiin, että Mattarella ei hyväksy Draghin eroanomusta.

Draghi vieraili presidentin luona jo aiemmin torstaina hallituksen selvittyä luottamusäänestyksestä.

Italian hallitus on ollut kriisissä Viiden tähden liike -puolueen kieltäydyttyä osallistumasta hallituksen luottamusäänestykseen. Hallitus selvisi luottamusäänestyksestä ilman Viiden tähden liikkeen tukeakin, mutta Draghi oli jo aiemmin todennut, ettei aio hallita ilman puoluetta.

Hänen mukaansa koalitiohallituksen jatkolle ei ollut enää edellytyksiä ja luottamus, jolle se perustui, on menetetty.

Presidentti Mattarella ohjeisti Draghia puhumaan parlamentille eroamisen sijasta.

Italian hallitus on ollut kriisissä Viiden tähden liike -puolueen kieltäydyttyä osallistumasta hallituksen luottamusäänestykseen.

Puolueen kannatus on kärsinyt sen hallitustaipaleen aikana kolhuja. Aiemmin hyvin Italian vakiintuneen poliittisen järjestelmän vastainen puolue on kärsinyt sisäisistä ristiriidoista ja kääntänyt takkia useissa kannoissaan viime vuosina.

Kriisi voi johtaa uusiin parlamenttivaaleihin.

Riidan keskiössä jätteenpolttolaitos ja 23 miljardia euroa

Luottamusäänestys liittyi 23 miljardin euron inflaation vastaisen taistelun avustuspakettiin. Paketissa oli mukana muun muassa uusi jätteenpolttolaitos Rooman kaupungille, jota Viiden tähden liike on vastustanut kauan.

Äärioikeistolaiset puolueet ovat ottaneet kriisistä kaiken irti. Sekä Draghin koalitioon kuuluva maahanmuuttovastainen Lega ja Italian veljet -puolue vaativat uusia vaaleja.

London School of Economicsin professori Lorenzo Codogno spekuloi aiemmin torstaina, että presidentti Mattarella saattaa ohjeistaa Draghia hakemaan uudestaan luottamusta toisessa äänestyksessä, johon myös Viiden tähden liike saattaisi halutakin osallistua. Codognon mukaan kannatusongelmista kärsivä puolue ei ehkä kuitenkaan halua tässä tilanteessa käydä vaalitaistoon.

14.7.2022 kello 21.07: Juttu täydennetty kauttaaltaan.

14.7. 2022 kello 21.48: Juttuun täydennetty tieto, jonka mukaan presidentti Mattarella on hylännyt pääministerin eroanomuksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut