Sri Lankan presidentti anoi eroa sähköpostitse – mielenosoittajat vaativat myös virkaatekevän presidentin eroa

Ennennäkemättömästä talouskriisistä suivaantuneet mielenosoittajat pitivät torstaina hallussaan useita virastorakennuksia, mutta ilmoittivat poistuvansa niistä.

Gotabaya Rajapaksa toimi Sri Lankan presidenttinä vuodesta 2019 saakka.

14.7. 15:50

Colombo

Laajoja protesteja paennut Sri Lankan presidentti Gotabaya Rajapaksa lähetti eroanomuksensa sähköpostitse Singaporesta käsin torstai-iltana.

Hallintoa vastustavat mielenosoittajat valtasivat muun muassa presidentin palatsin viikonloppuna. Rajapaksa pakeni maasta keskiviikkona.

Mielenosoittajat olivat myös vallanneet maan pääministerinä aiemmin toimineen Ranil Wickremesinghen toimiston. Wickremesinghe nimitettiin Sri Lankan virkaatekeväksi presidentiksi Rajapaksan paettua.

Mielenosoittajat ilmoittivat torstaina aamulla, että he poistuvat valtaamistaan virallisista rakennuksista. Mielenosoittajat kuitenkin vakuuttivat jatkavansa kamppailua saarivaltion maasta poistuneen presidentin sekä virkaatekevän presidentin syrjäyttämiseksi.

Brittilehti Guardianin mukaan mielenosoittajat pitivät kuitenkin edelleen torstai-iltana hallussaan julkiseksi kirjastoksi muuttamaansa presidentillistä toimistorakennusta.

Maahan julistettiin keskiviikkona myös kansallinen hätätila ja ulkonaliikkumiskielto iltaisin.

Mielenosoittajat valtasivat keskiviikkona presidentillisen palatsin.

Rajapaksa toistaiseksi Singaporessa

Uutistoimisto AFP kertoo, että Rajapaksa ja hänen vaimonsa saapuneen Kaakkois-Aasiaan Singaporeen. Presidentti pakeni ensin keskiviikkoaamuna vaimonsa ja kahden henkivartijansa kanssa Malediiveille, josta hän suuntasi Singaporeen.

Rajapaksan oletettiin jäävän Singaporeen joksikin aikaa, mutta jatkavan lopulta Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, kertoivat Sri Lankan turvallisuuslähteet AFP:lle. Guardianin tietojen mukaan hän on suuntaamassa Saudi-Arabiaan.

Singaporen ulkoministeriö vahvisti Rajapaksan olevan maassa "yksityisvierailulla", mutta hänelle ei ole myönnetty turvapaikkaa, eikä hän ole sitä ulkoministeriön mukaan myöskään anonut.

Rajapaksan seuraaja on valittava parlamentin äänestyksellä kuukauden kuluessa presidentin erosta.

Rajapaksaa syytetty sotarikoksista

Singapore korosti, että sillä ei ole tapana myöntää turvapaikkoja. Britannian yleisradioyhtiö spekuloi, että sisällissodan aikana puolustusministerinä toimineen Rajapaksan on hankala saada oleskelulupaa, sillä häntä on syytetty sotarikoksista ja kymmenien tuhansien tamili-siviilien kuoleman sallimisesta. Sri Lankan pitkä ja verinen sisällissota kesti vuodet 1983–2009 ja käytiin pääasiassa Sri Lankan ja sen tamilivähemmistön välillä. YK:n arvion mukaan jopa 100 000 siviiliä kuoli sodassa.

Diplomaattilähteiden mukaan Rajapaksa on myös yrittänyt saada viisumia Yhdysvaltoihin, mutta sitä ei ole myönnetty. Hän luopui Yhdysvaltain kansalaisuudestaan ennen vuoden 2019 presidentinvaaleja.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Mielenosoittajat söivät aamupalaa vallatun presidentin palatsin kokoussalissa torstaina. Mielenosoittajat ilmoittivat lähtevänsä rakennuksista pois.

14.7.2022 kello 18.36: Juttuun päivitetty tieto presidentin virallisen eroilmoituksen saapumisesta.

14.7.2022 kello 19.42: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut