Viron pääministeri Kallas ilmoitti hallituksen erosta

Kallas ehdottaa, että kesätauolla oleva riigikogu kutsutaan perjantaiksi ylimääräiseen istuntoon äänestämään uudesta hallituskoalitiosta.

14.7. 10:45 | Päivitetty 14.7. 13:35

Viron pääministeri ja reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas on tänään virallisesti ilmoittanut maan nykyisen hallituksen erosta.

Kallas ilmoitti Viron parlamentille eli riigikogulle nykyisen hallituksen erosta tänä aamuna ja luovutti eroilmoituksen presidentti Alar Karisille, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Uutistoimisto BNS:n mukaan Kallas ehdotti, että kesätauolla oleva riigikogu kutsutaan perjantaiksi ylimääräiseen istuntoon, jossa Kallas pyytää mandaattia uudelle hallituskoalitiolle.

Kallaksen on tarkoitus jatkaa pääministerinä uudessa hallituksessa, johon kuuluisivat reformipuolueen lisäksi sosiaalidemokraatit ja Isänmaa-puolue.

Uudella koalitiolla olisi 56 paikkaa riigikogun 101 paikasta. Virossa on määrä pitää vaalit ensi vuonna.

Kallas sanoo olevansa kiitollinen ministereille, jotka johtivat maata hänen kanssaan vaikeana aikana.

”Pandemian aikana pidimme yhteiskunnan avoimena ja lapset koulussa, autoimme ihmisiä selviytymään korkeista energian hinnoista, teimme miljardin euron investoinnin Viron puolustuskyvyn vahvistamiseen ja onnistuimme vahvistamaan Naton itäisen sivustan puolustusta sekä olemme olleet yksi Ukrainan suurimmista tukijoista”, Kallas sanoi ERR:n mukaan.

Puoluekolmikko sopuun viime viikolla

Reformipuoluetta edustava pääministeri Kallas potkaisi kesäkuun alussa hallituskumppani keskustapuolueen ulos hallituksesta.

Virossa velloneen hallituskriisin juuret ovat vuosia muhineessa konfliktissa reformipuolueen ja keskustapuolueen välillä, politiikan tutkija Martin Mölder Tarton yliopistosta kertoi STT:lle kesäkuussa.

Vuoden 2019 vaaleissa eripura puolueiden välillä oli vahva, eikä koalitiota silloin muodostunut. Hallituksen kaatumisen ja pääministeri Jüri Rataksen eroamisen jälkeen vuonna 2021 muodostui reformipuolueen ja keskustapuolueen koalitio. Mölder muistutti, että koalitiosta huolimatta puolueiden väliset jännitteet eivät kadonneet.

Viron Isänmaa-puolue kertoi viikko keskustapuolueen uloslennosta, että se aloittaisi hallitusneuvottelut reformipuolueen ja sosiaalidemokraattien (SDE) kanssa.

Reformipuolue, sosiaalidemokraatit ja Isänmaa-puolue pääsivät viime perjantaina sopuun uuden hallituksen muodostamisesta. Puolueet löysivät yhteisymmärryksen sähkömarkkinauudistuksesta ja energiatuesta, perhetuista sekä siirtymästä vironkieliseen koulutukseen.

Koulutussiirtymän on tarkoitus alkaa päiväkodeissa ja peruskoulun alemmilla luokilla vuonna 2024. Uudistuksen myötä opetus muuttuisi venäjänkielisissä päiväkodeissa ja kouluissa vironkieliseksi. Virossa on laaja venäjänkielinen vähemmistö.

Päivitys 14.7. kello 11.34: Päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla.

Päivitys 14.7. kello 13.35: Päivitetty taustaa ensimmäisen väliotsikon alle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut