Sri Lankan hallintoa vastustavat mielenosoittajat lupasivat poistua valtaamistaan rakennuksista – vaativat yhä presidentin eroa

Presidentti Gotabaya Rajapaksa oli luvannut erota virastaan eilen, mutta virallista ilmoitusta erosta ei ole saatu.

Mielenosoittajat valtasivat myös maan pääministerin toimiston. Kuva otettu keskiviikkona 13. heinäkuuta 2022.

14.7. 9:45 | Päivitetty 14.7. 12:59

Sri Lankassa hallintoa vastustavat mielenosoittajat ilmoittivat tänään, että he poistuvat valtaamistaan virallisista rakennuksista. Mielenosoittajat kuitenkin vakuuttivat jatkavansa kamppailua saarivaltion maasta poistuneen presidentin sekä virkaatekevän presidentin syrjäyttämiseksi.

Mielenosoittajat valtasivat presidentti Gotabaya Rajapaksan palatsin viikonloppuna, ja tämä pakeni Malediiveille eilen aamulla. Mielenosoittajat ovat myös vallanneet maan pääministerinä aiemmin toimineen Ranil Wickremesinghen toimiston. Wickremesinghe nimitettiin Sri Lankan virkaatekeväksi presidentiksi eilen sen jälkeen, kun Rajapaksa oli poistunut maasta.

Wickremesinghe on vaatinut valtion rakennusten evakuointia ja kehottanut turvallisuusjoukkoja tekemään "sen, mikä on tarpeen järjestyksen palauttamiseksi".

Eilen määrätty ulkonaliikkumiskielto päättyi varhain tänä aamuna. Maahan julistettiin eilen myös kansallinen hätätila.

Lue lisää: Sri Lankan pääministeri määräsi ase­voimat turvaamaan järjestyksen ”kaikin tarvittavin keinoin”

Diplomaattilähteet: Rajapaksa halajaa Yhdysvaltoihin

Presidentti Rajapaksa oli luvannut erota virastaan eilen keskiviikkona, mutta virallista ilmoitusta erosta ei ole saatu. Eron virallistamiseksi parlamentin puhemiehen Mahinda Yapanin tulee vielä saada asiasta kirjallinen dokumentti, jonka Rajapaksa oli luvannut toimittaa hänelle päivän aikana.

Rajapaksan seuraaja on valittava parlamentin äänestyksellä kuukauden kuluessa presidentin erosta.

AFP kertoo, että yksityiskone on kuljettanut Rajapaksan ja hänen vaimonsa Malediiveilta eteenpäin Kaakkois-Aasiaan Singaporeen.

Diplomaattilähteiden mukaan Rajapaksa on yrittänyt saada viisumia Yhdysvaltoihin, mutta sitä ei ole myönnetty. Hän luopui Yhdysvaltain kansalaisuudestaan ennen vuoden 2019 presidentinvaaleja.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Päivitys 14.7. kello 12.59: Päivitetty tiedot siitä, että valtaajat lupasivat poistua vallatuista rakennuksista ja siitä, että Rajapaksa on matkustanut Singaporeen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut