Sri Lankan pääministeri määräsi ase­voimat turvaamaan järjestyksen ”kaikin tarvittavin keinoin”

Mielenosoittajat vaativat pääministerin, hallituksen ja presidentin eroa.

Mielenosoittajat pakenivat poliisin kyynelkaasua Sri Lankan Colombossa keskiviikkona.

14.7. 8:22

Sri Lankassa pääministeri ja väliaikainen presidentti Ranil Wickremesinghe on käskenyt asevoimia turvaamaan järjestyksen ”kaikin tarvittavin keinoin”, kertovat muun muassa The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Mielenosoittajat ovat ottaneet haltuunsa muun muassa pääministerin virka-asunnon ja Sri Lankan yleisradion rakennuksen. Kansa tyrmistyi tiedosta, jonka mukaan Wickremesinghestä tehtiin väliaikainen presidentti sen jälkeen kun aiempi presidentti Gotabaya Rajapaksa pakeni maasta Malediiveille.

”Kunnes kamppailu on ohitse, Sri Lankan yleisradio Rupavahini lähettää vain [protestiliike] Jana Aragalayan ohjelmia”, yksi mielenosoittaista sanoi The Guardianin mukaan ennen kuin televisio­kanavan lähetys katkesi.

Lue lisää: Sri Lankassa mielenosoittajat valtasivat useita rakennuksia – Rajapaksan odotettiin lähettävän erokirjeensä maanpaosta

Poliisi ampui keskiviikkona mielenosoittajia päin kyynelkaasua, kun he kokoontuivat pääministerin virka-asunnon ulkopuolelle. Reutersin sairaala­lähteiden mukaan ainakin 45 ihmistä tarvitsi hoitoa yhteenottojen seurauksena. Lisäksi ainakin yhden ihmisen kerrotaan kuolleen.

Wickremesinghe tuomitsi mielenosoitukset ankarasti.

”Emme voi repiä rikki perustus­lakiamme. Emme voi antaa fasistien kaapata valtaa. Meidän täytyy lopettaa tämä fasistinen uhka demokratialle”, hän sanoi ensimmäisessä julkisessa puheessaan uudessa virassaan.

BBC:N haastattelema asianajaja Bhavani Fonseka ei kuitenkaan pidä toden­näköisenä, että Sri Lankan asevoimat ottaisi aktiivista roolia maan politiikassa tai hallinnossa.

”Meillä on ollut elinvoimainen demokratia, jossa [presidentin] tehtävään on valittu kansan­edustaja. Mutta olemme myös ennen­näkemättömässä tilanteessa, joten mikä tahansa voi olla mahdollista.”

”Tavoitteenamme on, että [presidentti] Gota lähtee kotiinsa. Että [pääministeri] Ranil ja muut hallituksen jäsenet lähtevät koteihinsa. Tarvitsemme totuuden­mukaisia ja rehellisiä johtajia rakentamaan Sri Lankaa”, mielenosoittaja Nixon Chandranathan sanoi BBC:lle.

Jos Rajapaksa eroaa alustavan aikataulun mukaisesti, voidaan Sri Lankaan valita uusi presidentti heinäkuun 20. päivä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut