BBC: Britannian hallitus aikoo esittää epäluottamusta itse itselleen

Epäluottamusäänestys järjestetään todennäköisesti ensi viikolla.

Britannian virkaa tekevä pääministeri Boris Johnson poistui virka-asunnostaan keskiviikkona matkalla parlamenttitalolle, jossa hän osallistui todennäköisesti toistaiseksi viimeisen kerran pääministerin kyselytunnille.

13.7. 14:57

Britannian hallitus ilmoitti yleisradioyhtiö BBC:n mukaan esittävänsä itse itselleen epäluottamusäänestystä todennäköisesti ensi viikolla.

”Työväenpuolueelle annettiin mahdollisuus esittää suoraviivainen epäluottamusäänestys hallituksesta, mutta he eivät tarttuneet siihen”, hallituslähde sanoi BBC:lle.

Oppositiossa oleva työväenpuolue ilmoitti aiemmin, että se aikoo esittää epäluottamusäänestystä, mutta konservatiivipuolueen hallitus haluaa ilmeisesti estää tämän toteutumisen. Konservatiivit haluavat mieluummin saada äänestyksen toteutumaan omilla ehdoillaan.

Työväenpuolue halusi epäluottamusäänestyksen, jotta virkaa tekevä pääministeri Boris Johnson ja hänen johtama hallituksensa voitaisiin pakottaa luopumaan vallasta ennen Johnsonin itsensä ilmoittamaa aikataulua.

Johnson ilmoitti viime viikolla, että hän pysyy virkaa tekevänä pääministerinä siihen asti, kunnes konservatiivit ovat valinneet uuden puheenjohtajan. Uusi puheenjohtaja ja samalla pääministeri on selvillä todennäköisesti elo-syyskuun vaihteen tienoilla. Tällä hetkellä ehdolla on kahdeksan konservatiivia, jotka saivat ainakin 20 kansanedustajan kannatuksen.

Seuraava askel ehdokkaille on BBC:n mukaan saada 30 kansanedustajan tuki, jotta he etenevät kisan seuraavalle kierrokselle.

Perinteinen pääministerin kyselytunti ei päässyt edes kunnolla alkuun keskiviikkona, kun puhemies Lindsay Hoyle poistatti kaksi kansanedustajaa salista.

Pienen Alba Partyn edustajat Neale Hanvey ja Kenny MacAskill marssitettiin ulos salista, koska he huutelivat i-lehden toimittajan Hugo Gyen mukaan jatkuvasti Johnsonin pitämän Skotlannin itsenäistymiseen liittyvän puheen päälle.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer keskittyi kysymyksissään Britannian veropolitiikkaan, joka on nousemassa konservatiivien puheenjohtajakilvan keskiöön.

Keskiviikkoinen kyselytunti oli todennäköisesti Johnsonin toiseksi viimeinen, mikä osaltaan johti sen kaoottisuuteen. Sekä Starmer että Johnson viittasivat enemmän tai vähemmän suoraan Johnsonin eroon, paikoin humoristisestikin.

Johnson muun muassa sanoi, ettei Starmer ole ollut kaikkein ”tappavin” ihminen salissa ja viittasi oman puolueensa kansanedustajiin ja ministereihin, jotka vaativat häntä viime viikolla eroamaan.

Skotlannin kansallispuolueen Westminsterin johtaja Ian Blackford puolestaan kysyi Johnsonilta, onko syy sille, miksi tämä ei ole ilmaissut tukeaan kellekään puheenjohtajakisassa olevalle se, että seuraava pääministeri saa ”Tšingis-kaanin näyttämään maltilliselta”.

Johnson kertoi toivovansa, että seuraava pääministeri suojelee Britannian ja muiden maiden välisiä liittoja.

Lue lisää: The Huffington Post: Britannian työväenpuolue aikoo esittää epäluottamus­lausetta hallitukselle

Lue lisää: BBC: Britannian ulkoministeri Liz Truss on lähtenyt mukaan pääministerikisaan

Lue lisää: Brittimedioiden mukaan Britannian uusi pääministeri on selvillä syyskuun alussa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut