Kahdeksan ehdokasta kisaa Britannian pääministerin paikasta

Britannian työväenpuolue vaatii epäluottamusäänestystä pääministeri Boris Johnsonin hallitukselle saadakseen Johnsonin ulos virastaan saman tien.

Viime torstaina erostaan ilmoittanut Boris Johnson halutaan ulos virastaan saman tien. Taustalla valtiovarainministeri Rishi Sunak, joka on ennakkosuosikki uudeksi pääministeriksi ja puolueen johtajaksi.

12.7. 20:25

Lontoo

Yhteensä kahdeksan ehdokasta pääsee kisaamaan Britannian pääministeriydestä ja konservatiivipuolueen puheenjohtajuudesta. Asiasta ilmoitti konservatiivipuolue tiistaina.

Ehdokkaat ovat entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak, entinen tasa-arvoministeri Kemi Badenoch, oikeuskansleri Suella Braverman, entinen terveysministeri Jeremy Hunt, kauppaministeri Penny Mordaunt, ulkoministeri Liz Truss, parlamenttiedustaja Tom Tugendhat sekä valtiovarainministeri Nadhim Zahawi.

Ehtona pääsyyn keskiviikon ensimmäiselle karsintakierrokselle oli vähintään 20 konservatiivikansanedustajan tuki.

Voittaja eli tuleva pääministeri julkistetaan syyskuun 5. päivänä.

Hallitus ei hyväksynyt epäluottamusäänestystä keskiviikolle

Oppositiossa oleva Britannian työväenpuolue vaatii epäluottamusäänestystä pääministeri Boris Johnsonia ja tämän hallitusta vastaan, kertoi BBC. Puolue halusi järjestää äänestyksen jo keskiviikkona, mutta Britannian hallitus kieltäytyi antamasta aikaa epäluottamusäänestystä varten.

Hallitus on pyytänyt työväenpuoluetta muotoilemaan esityksensä uudelleen, BBC kertoi tiistaina. Hallituksen mukaan äänestys ei olisi järkevää ajankäyttöä parlamentissa, koska Johnson on jo ilmoittanut eroavansa konservatiivipuolueen johtajan tehtävästä.

Pääministeri Johnson ilmoitti torstaina eroavansa puolueen puheenjohtajan tehtävistä, mutta sanoi jatkavansa pääministerinä, kunnes hänelle on valittu seuraaja. Työväenpuolue ja osa konservatiiveista ovat vaatineet Johnsonin eroavan pääministerin tehtävästä välittömästi.

Työväenpuolue uhkasi jo perjantaina, että se järjestäisi epäluottamusäänestyksen saadakseen Johnsonin ulos virastaan saman tien.

Kesäkuussa Johnson selvisi jo oman puolueensa epäluottamusäänestyksestä, jonka taustalla oli koronarajoituksista huolimatta järjestetyt juhlat. Johnson voitti äänestyksen vain täpärästi, sillä yli 40 prosenttia Johnsonin oman puolueen päättäjistä äänesti häntä vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut