Sri Lankan presidentti ei päässyt lähtemään maasta, harkitsee pakoa meriteitse

Presidenttinä Gotabaya Rajapaksaa ei voida pidättää, joten hänen uskotaan suuntaavan ulkomaille välttääkseen pidätyksen virasta erottuaan.

Sri Lankan presidentti Gotabaya Rajapaksan on määrä erota virastaan huomenna. Rajapaksa kuvattuna tammikuussa 2020.

12.7. 9:09 | Päivitetty 12.7. 14:05

Etelä-Aasiassa sijaitsevan Sri Lankan presidentti Gotabaya Rajapaksa ei päässyt tiistaina lähtemään maasta, kertovat viralliset lähteet. Presidentin on määrä erota virastaan huomenna keskiviikkona.

Presidenttinä Rajapaksaa ei voida pidättää, joten hänen uskotaan suuntaavan ulkomaille välttääkseen pidätyksen virasta erottuaan.

Presidentti yritti tiistaina lentää Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin Dubaihin, mutta matkustusviranomaiset eivät suostuneet menemään yksityiseen tilaan leimaamaan Rajapaksan passia. Presidentti taas ei halunnut mennä lentokentän julkisten tilojen läpi passin leimaukseen, sillä hän pelkäsi väkijoukon kostotoimia.

Rajapaksa ja hänen vaimonsa viettivät yön sotilastukikohteessa lentokentän vieressä.

Virallisten lähteiden mukaan presidentti harkitsee epäonnistuneen lentoyrityksen jälkeen myös meriteitse maasta lähtemistä. Rajapaksa voisi paeta saarelta merivoimien partioaluksella.

Myös presidentin nuorin veli ja maan talousministerinä toiminut Basil Rajapaksa yritti poistua maasta tiistaina, mutta sai samankaltaisen vastaanoton kuin hänen presidenttiveljensä. Basil Rajapaksa erosi ministerin tehtävistään huhtikuussa.

Presidentin on määrä erota huomenna

Presidentti pakeni aiemmin lauantaina mielenosoittajia, jotka tunkeutuivat presidentin virka-asuntoon maan pääkaupungissa Colombossa. Presidentti vietiin Colombon satamaan, jossa hän nousi Sri Lankan eteläosien merialueille suunnanneeseen merivoimien alukseen.

Maan parlamentin puhemies Mahinda Abeywardana kertoi televisioidussa lausunnossa lauantai-iltana Suomen aikaa, että presidentti Rajapaksa oli suostunut eroamaan heinäkuun 13. päivänä.

Varmistuksen presidentin eroaikeista antoi maan eroavan pääministerin Ranil Wickremesinghen esikunta maanantaina. Se kertoi tiedotteessa saaneensa asiasta virallisen vahvistuksen paossa olleelta presidentiltä.

Myös pääministeri Wickremesinghe kertoi lauantaina eroavansa tehtävästään, jotta maahan saataisiin muodostettua uusi kaikkien puolueiden koalitiohallitus.

Wickremesinghe nimitettiin pääministeriksi tämän vuoden toukokuussa. Tätä ennen hän oli toiminut pääministerinä neljään eri otteeseen. Edellinen pääministeri, hänkin presidentti Rajapaksan veli, Mahinda Rajapaksa jätti virkansa toukokuussa levottomuuksien vuoksi.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Päivitys 12.7. kello 09.46: Päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla tapahtuneesta.

Päivitys 12.7. kello 14.05: Päivitetty tieto mahdollisesta merimatkapaosta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut