Japanin entinen pääministeri Shinzō Abe haudattiin pienessä yksityis­seremoniassa Tokiossa

Japanin entisen pääministerin Shinzō Aben hautajaiset järjestettiin tiistaina. Abe kuoli perjantaina ampumisessa saamiinsa vammoihin.

12.7. 7:30 | Päivitetty 12.7. 12:14

Japanin entisen pääministerin Shinzō Aben hautajaiset järjestettiin tänään tiistaina tokiolaisessa temppelissä pienen lähipiirin läsnä ollessa, kertoo Japanin yleisradioyhtiö NHK.

NHK:n mukaan noin 2 500 ihmistä kerääntyi temppelille julkiseen muistotilaisuuteen hyvästelemään entistä pääministeriä.

Hautajaisten jälkeen Aben ruumista kuljettanut ruumisauto ajoi tärkeiden Japanin poliittisten rakennusten, kuten pääministerin virkatoimiston ohi.

Japanin pitkäikäisin pääministeri Shinzō Abe ammuttiin perjantaina vaalitapahtumassa, jossa hän oli kampanjoimassa puolueensa LDP:n ehdokkaan puolesta.

Lue lisää: Japanin entinen pääministeri Shinzō Abe kuoli ampumisessa saamiinsa vammoihin – vaali­tilaisuudessa ampunut mies otettu kiinni

Aben ruumis siirrettiin eilen perheensä kotoa tokiolaiseen buddhalaistemppeliin, jossa hänen ruumiinsa haudataan pienessä yksityisseremoniassa.

Julkinen hautajaisseremonia järjestetään myöhempänä ajankohtana. Ajankohdasta ei vielä ole tietoa.

Aben ampumisesta epäilty 41-vuotias japanilaismies on ollut pidätettynä perjantaista lähtien. Hän on kertonut poliisin mukaan ottaneensa Aben kohteekseen, koska hän uskoi entisen pääministerin toimineen tiiviisti erään uskonnollisen organisaation kanssa.

Lue lisää: 41-vuotiaan miehen epäillään suunnitelleen Japanin entisen pääministerin surmaa kuukausia, harkitsi jopa pommi-iskua – Tämä Shinzō Aben surmasta tiedetään nyt

Paikalliset mediat ovat kertoneet epäillyn perheen joutuneen rahavaikeuksiin, koska epäillyn äiti oli lahjoittanut rahaa kyseiselle organisaatiolle.

Aben puolue voitti vaalit

Japanissa käytiin sunnuntaina vaalit Aben kuoleman varjostamina. Vaaleissa pääministeri Fumio Kishidan edustama liberaalidemokraattinen puolue LDP, sen koalitiokumppani Komeito ja niiden liittolaiset voittivat 87 paikkaa parlamentin 125-paikkaisesta ylähuoneesta. Puolueilla oli jo aiemmin määräenemmistö alahuoneessa.

Hallituskoalitiolla ja heidän kanssaan liittoutuneilla pikkupuolueilla on nyt tarpeeksi ääniä muuttaa Japanin perustuslakia, johon ei ole koskettu sen jälkeen, kun se tuli voimaan toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain miehityshallinnon aikana. Perustuslaki kieltää Japanilta muun muassa sotilaallisen voimankäytön.

Lue lisää: Japanin hallitus­koalitio varmisti itselleen määrä­enemmistön parlamentissa – tavoitteena tehdä merkittävä muutos perustuslakiin

Päivitys 12.7. kello 12.14: Päivitetty hautajaisten päättymisellä ja NHK:n tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut