Japanin hallitus­koalitio varmisti itselleen määrä­enemmistön parlamentissa – tavoitteena tehdä merkittävä muutos perustuslakiin

Pääministeri Fumio Kishidan Liberaalidemokraattinen puolue (LDP) liittolaisineen oli varhain maanantaina voittanut reilusti yli 80 paikkaa parlamentin 125-paikkaisesta ylähuoneesta.

Japanin pääministeri Fumio Kishidan Liberaalidemokraattinen puolue liittolaisineen sai reilusti yli 80 paikkaa parlamentin ylähuoneen vaaleissa.

11.7. 7:06

Tokio / Helsinki

Japanin hallituskoalitio on vahvistanut itselleen määräenemmistön parlamentin ylähuoneen vaaleissa, kertovat japanilaismediat.

Vaalit käytiin entisen pääministeri Shinzō Aben perjantaisen kuoleman varjostamina. Pääministeriytensä jälkeenkin vaikutusvaltainen Abe ammuttiin kadulle kesken puheen.

Aben kuolema ravisteli maata ja nosti vaalit enenevässä määrin otsikoihin Japanin ulkopuolellakin. Tästä huolimatta äänestysprosentti sunnuntaisissa vaaleissa on ollut vain 52 prosentin luokkaa.

Pääministeri Fumio Kishidan edustama Liberaalidemokraattinen puolue (LDP), sen koalitiokumppani Komeito ja niiden liittolaiset olivat varhain maanantaina voittaneet New York Timesin mukaan 87 paikkaa parlamentin 125-paikkaisesta ylähuoneesta. Puolueilla oli jo aiemmin määräenemmistö alahuoneessa.

Hallituskoalitiolla ja heidän kanssaan liittoutuneilla pikkupuolueilla on nyt tarpeeksi ääniä muuttaa Japanin perustuslakia, johon ei ole koskettu sen jälkeen, kun se tuli voimaan toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain miehityshallinnon aikana. Perustuslaki on pitkälti miehityshallinnon käsialaa.

Mielipiteet jakava artikla kieltää sodan ja sotajoukot

LDP on ajanut lähes vuosikymmenen ajan perustuslain 9. artiklan ”selkeyttämistä”. Kyseinen artikla kieltää muun muassa sotilaallisen voimankäytön ja sillä uhkailun kansainvälisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Kyseessä oli erityisesti edesmenneen Aben vaalima tavoite, mutta japanilaisen Asahi-lehden mukaan jopa Kishidan liittolaisten keskuudessa on eriäviä näkemyksiä siitä, aikooko pääministeri koskea perustuslakiin.

Uutistoimisto Kyodon kyselytutkimukseen vastanneista noin puolet haluaisi muuttaa LDP:n tähtäimessä ollutta artiklaa. Kyodon mukaan japanilaisia poliitikkoja huolestuttavat erityisesti naapurimaa Kiinan aggressiiviset toimet Taiwania kohtaan.

Perustuslain 9. artikla myös kieltää maalta sotajoukkojen ja muun sodankäyntikyvyn ylläpidon. Japanille jäi kuitenkin oikeus puolustaa itseään suoraa hyökkäystä vastaan, ja Japanin itsepuolustusjoukot lukeutuvatkin maailman vahvimpien asevoimien joukkoon.

Kishidan hallitus ehdotti brittilehti Timesin mukaan huhtikuussa puolustusbudjetin kaksinkertaistamista yli 100 miljardiin euroon. Korotus nostaisi Japanin puolustusbudjetin Intian ohi maailman kolmanneksi suurimmaksi Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen.

”Minulla on velvollisuus ottaa tehtäväkseni entisen pääministeri Aben ideat”, Kishida totesi lauantaina kampanjoidessaan Timesin mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut