41-vuotiaan miehen epäillään suunnitelleen Japanin entisen pääministerin surmaa kuukausia, harkitsi jopa pommi-iskua – Tämä Shinzō Aben surmasta tiedetään nyt

Entisen pääministerin surma on varjostanut tämänpäiväisiä Japanin vaaleja. Suuri osa puolueista ilmoitti keskeyttävänsä vaalikampanjoinnin entisen pääministerin Shinzō Aben kuoleman johdosta.

Japanin entinen pääministeri Shinzō Abe surmattiin perjantaina Naran kaupungissa, joka sijaitsee noin 500 kilometrin päässä pääkaupunki Tokiosta.

10.7. 11:33

Japanin entinen pääministeri Shinzō Abe surmattiin perjantaina Naran kaupungissa, joka sijaitsee noin 500 kilometrin päässä pääkaupunki Tokiosta.

Abea ammuttiin, kun hän oli pitämässä puhetta sunnuntaina järjestettävien Japanin parlamentin ylähuoneen vaalien alla.

67-vuotias konkaripoliitikkoa ammuttiin mediatietojen mukaan kahdesta, ja hän kuoli saamiinsa vammoihin myöhemmin sairaalassa. Aben kuolinsyyksi todettiin verenhukka. Hautajaiset on tarkoitus järjestää alkuviikosta.

Poliisi otti tapahtumapaikalla kiinni 41-vuotiaan miehen, jota epäillään surmasta. Hän on poliisin mukaan myöntänyt teon.

Lue lisää: Japanin entinen pääministeri Shinzō Abe kuoli ampumisessa saamiinsa vammoihin – vaali­tilaisuudessa ampunut mies otettu kiinni

Näin tilanne eteni

Abe oli pitämässä puhetta lähellä Naran rautatieasemaa noin kello 11.30 paikallista aikaa perjantaina. Suomen aikaan ampumavälikohtaus sattui noin puoli kahdeksan aikaan aamulla. Entinen pääministeri oli kampanjoimassa Narassa Japanin parlamentin ylähuoneessa edustavan Kei Saton puolesta. Sato edustaa valtaa pitävää liberaali­demokraattista puoluetta (LDP), kuten edusti Abekin.

Abe oli ehtinyt puhua noin minuutin verran, kun epäilty mies lähestyi häntä takaapäin kädessään kotitekoinen ase. Mies ampui Abea kahdesti lähietäisyydeltä.

Abe lyyhistyi maahan toisen laukauksen jälkeen rintaansa pidellen. Poliisit ottivat miehen kiinni tapahtumapaikalta.

Japanin yleisradioyhtiö NHK:n tietojen mukaan vaalitilaisuuden turvatoimissa on ollut vakavia puutteita, sillä poliisien oli tullut estää ampujaa. Yleisradioyhtiön mukaan poliisit eivät olleet noteeranneet epäiltyä joukosta ennen kuin hän oli ehtinyt laukaista aseensa. Tilaisuuden turvatoimista on määrä aloittaa tutkinta.

Lue lisää: Japanissa surraan entisen pääministerin kuolemaa – vainajaa kuljettanut ruumisauto saapui pääkaupunkiin

Abe kuoli saamiinsa vammoihin myöhemmin perjantaina noin kello 17.03 paikallista aikaa. Häntä yritettiin pelastaa sairaalassa yli neljän tunnin ajan, mutta tuloksetta.

Paikallisia kunnioittamassa entisen pääministerin muistoa Narassa lähellä ampumispaikkaa.

Tämä epäillystä tiedetään

Pääministerin surmasta epäilty on 41-vuotias mies Narasta. Poliisi on pidättänyt miehen, ja hänen epäillään suunnitelleen tekoa kuukausien ajan. Hän oli osallistunut myös muihin edellispäivien tilaisuuksiin, joissa Abe kampanjoi.

NHK:n tietojen mukaan mies oli harkinnut alkuun käyttävänsä räjähteitä, mutta oli päätynyt lopulta kotikutoiseen aseeseen.

Tekijän uskotaan kantaneen kaunaa entiselle pääministerille. Japanilaismedioiden mukaan epäilty uskoi Aben olleen kytköksissä uskonnolliseen ryhmään, jota syytti äitinsä vararikosta. Mediat eivät ole nimenneet esiin nostamaansa ryhmää.

Poliisi ei ole vahvistanut median väittämiä epäillyn motiivista.

Tapaus on varjostanut sunnuntaina pidettäviä vaaleja

Entisen pääministerin kuolema on varjostanut sunnuntain vaaleja, sillä suuri osa puolueista ilmoitti keskeyttävänsä vaalikampanjoinnin sen johdosta. Hallitseva puolue LDP sekä sen koalitiokumppani Komeito sen sijaan jatkoivat kampanjointia vielä lauantaina.

Japanissa äänestetään edustajista parlamentin ylähuoneeseen sunnuntaina. Äänestyspaikat avautuivat varhain aamulla ja niiden on määrä sulkeutua kello kahdelta päivällä Suomen aikaa.

Kaikkiaan 245-paikkaisen ylähuoneen edustajista hieman yli puolet valitaan vaaleissa. Edustajat valitaan kuudeksi vuodeksi kerrallaan.

Liberaalidemokraatteja edustanut Abe oli Japanin pitkäaikaisin pääministeri: Hän oli maan pääministeri vuosina 2006–2007 ja 2012–2020. Hän jätti pääministerin tehtävän terveysongelmien vuoksi vuonna 2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut