Japanin entinen pääministeri Shinzō Abe kuoli ampumisessa saamiinsa vammoihin – vaali­tilaisuudessa ampunut mies otettu kiinni

41-vuotias mies on otettu kiinni epäiltynä murhan yrityksestä, kertoo Japanin yleisradio NHK.

8.7. 6:20 | Päivitetty 8.7. 12:50

Japanin entinen pääministeri Shinzō Abe on kuollut aiemmin tapahtuneen ampumisen jälkeen sairaalassa. Aben kuoleman on vahvistanut häntä hoitaneen sairaalan edustaja uutistoimisto AFP:n mukaan.

Abea ammuttiin, kun hän oli kampanjoimassa vaalitilaisuudessa Länsi-Japanin Naran kaupungissa. Japanissa on määrä järjestää parlamentin ylähuoneen vaalit sunnuntaina. Vielä ei ole tietoa siitä, järjestetäänkö vaalit normaalisesti ampumisesta huolimatta.

Abea ammuttiin paikallista aikaa aamupäivästä noin kello 11.30 Naran alueella maan länsiosassa. Entinen pääministeri oli pitänyt puhetta, kun kampanjapaikalla kuultiin laukausten ääniä.

”Hän oli pitämässä puhetta ja mies tuli hänen takaansa”, nuori nainen kertoi paikan päältä maan yleisradioyhtiö NHK:lle.

Naisen mukaan ensimmäinen laukaus kuulosti kuin lelusta lähteneeltä. Pääministeri ei kaatunut vielä ensimmäisen laukauksen seurauksena. Tämän jälkeen kuului kuitenkin ”iso pamaus”. Toinen laukaus oli naisen mukaan selvempi ja siitä syntyneen kipinän ja savun saattoi nähdä.

Ihmiset ympäröivät onnettomuuspaikan Narassa lähellä Yamato-Saidaijin asemaa.

”Toisen laukauksen jälkeen ihmiset ympäröivät hänet ja antoivat hänelle sydänhierontaa”, nainen jatkoi.

NHK:n mukaan Abe siirrettiin sairaalaan helikopterilla.

Japanin aselait maailman tiukimpia

Lähde Aben omasta puolueesta kertoo Jiji-uutistoimistolle, että ex-pääministerin niskasta olisi vuotanut verta. Useat medialähteet ovat kertoneet, että Abea olisi nähtävästi ammuttu takaa päin, mahdollisesti haulikolla.

NHK:n mukaan kiinni otettu mies on 41-vuotias japanilaismies. Tapahtumapaikalta on myös takavarikoitu ase. Poliisi on vahvistanut NHK:lle, että tapahtumapaikalta takavarikoitu ase on kotitekoinen.

”Emme tiedä teon taustoja tai motiivia. Mutta se, että tällaista tapahtui vaalien alla, on barbaarista ja ilkeää, eikä sitä voi hyväksyä”, pääministeri Fumio Kishida sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tiedot miehen motiiveista ovat toistaiseksi ristiriitaisia: joidenkin paikallisten lähteiden mukaan mies olisi pidätettynä kertonut olleensa tyytymätön Aben politiikkaan, mutta toisten lähteiden mukaan hän olisi sanonut juuri päinvastoin.

Pidätetty ei yrittänyt paeta ampumisen jälkeen. Uutistoimistojen mukaan hän on myöntänyt, että hänen tarkoituksenaan oli tappaa. NHK:n mukaan Japanin puolustusministeriö on kertonut, että mies on palvellut Japanin laivastossa vuodesta 2002 vuoteen 2005.

125 miljoonan asukkaan Japanin aselait ovat yhdet maailman tiukimmista. Vuosittaiset ampuma-asekuolemat jäävät usein alle kymmenen.

Aseluvan saaminen on pitkä ja monimutkainen prosessi jopa maan kansalaisille. Aselupaa haluava tarvitsee ensiksi suosituksen ampumakerholta ja tämän jälkeen hän joutuu käymään läpi tiukkoja poliisitarkastuksia.

Suomen valtiojohto ilmaisi tukensa Aben läheisille

Suomessa pääministeri Sanna Marin (sd.) esitti perjantaina iltapäivällä Suomen aikaa suruvalittelunsa Aben kuoleman johdosta. Asiasta kertoi Valtioneuvoston kanslia.

”Ajatuksemme ovat Aben läheisten ja koko Japanin kansan luona”, Marin tviittasi.

Myös presidentti Sauli Niinistö tviittasi järkyttyneensä kuultuaan Japanin entisen pääministerin Shinzō Aben joutuneen väkivallanteon kohteeksi. Niinistö ilmaisee tukensa Aben perheelle ja läheisille sekä Japanin kansalle.

Ampuminen tuomittiin myös maailmalla. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kuvaili G20-kokouksessa Balilla maansa olevan tapahtuneesta ”surullinen ja syvästi huolestunut”.

Japanin pitkäaikaisin pääministeri

67-vuotias Shinzō Abe oli maan pääministerinä ensiksi vuonna 2006 vuoden verran ja uudelleen vuosina 2012–2020. Hän oli maan pitkäaikaisin pääministeri.

Japanissa valtaa pitävää liberaalidemokraattista puoluetta (LDP) edustava Abe jätti tehtävän heikentyneen terveytensä vuoksi. Uutistoimisto AFP kuvailee Abea ”haukkamaiseksi konservatiiviksi”, joka on pysynyt merkittävänä poliittisena hahmona erottuaankin.

Japanin aiempi pääministeri Shinzo Abe jättäytyi tehtävistään terveysongelmien vuoksi. Hän on kuitenkin ollut aktiivinen politiikassa senkin jälkeen. Kuvassa Abe teki nyrkkitervehdyksen kampanjansa yhteydessä 10. kesäkuuta. Japani on ollut Euroopan maita tiukempi koronasäännöksissään, ja maskit ovat vielä laajalti käytössä yleisötilaisuuksissa.

Ottaessaan vastaan pääministerin tehtävän ensimmäistä kertaa vuonna 2006 Abe oli Japanin nuorin pääministeri toisen maailmansodan jälkeisessä ajassa. Hän oli tuolloin 52-vuotias.

Poliittisesti Abea on pidetty konservatiivisena, kovan ulkopoliittisen linjan johtajana. Kova ulkopoliittinen linja kohdistui monesti naapurimaahan Kiinaan.

Uutistoimisto AFP kertaa, että Abe on jättänyt pääministerin tehtävät kahdesti terveyssyistä. Reutersin mukaan syynä on ollut paksusuolen tulehdus.

Abe ajoi pääministerinä muun muassa laajoja talousuudistuksia, joita kutsuttiin englanniksi nimellä abenomics. Uudistusten oli tarkoitus saada jähmettynyt talous kasvuun. Talouden uudistuksissa koetettiin esimerkiksi edistää naisten työllisyyttä japanilaisessa yhteiskunnassa.

Aben seuraaja Yoshihide Suga oli vallassa vain reilun vuoden, jonka jälkeen valtion johtoon nousi istuva pääministeri Fumio Kishida.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut