Britannian hallitus kriisissä – pääministeri Boris Johnson kieltäytyy eroamasta ministereiden vaatimuksista huolimatta

Konservatiivipoliitikkojen joukossa epäluottamusta on aiheuttanut se, miten Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.

Hallituskriisin keskellä oleva Britannian pääministeri Boris Johnson kuvatiin pääministerin virka-asunnon edessä Lontoon Downing Streetillä keskiviikkona 6. heinäkuuta.

6.7. 6:39 | Päivitetty 6.7. 22:44

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo pitää asemastaan kiinni, vaikka useat hänen hallituksensa ministerit ovat eilen ja tänään ilmoittaneet erostaan. Johnson kommentoi asiaa tänään pääministerin kyselytunnilla.

Johnson kertoi parlamentin jäsenille, että pääministerin tehtävä on jatkaa työssään, sillä tälle on annettu valtava mandaatti.

Pääministeri oli keskiviikkona iltapäivällä parlamentaarisen komitean kuultavana.

Komitean eteen astuessaan pääministeri toisti, ettei hän aio erota. Kysyttäessä, onko hän pääministeri vielä torstaina, hän vastasi "totta kai”.

Johnsonilta kysyttiin komitean edessä myös, miten hänen hallituksensa voi toimia tilanteessa, jossa kymmenet eriasteisissa tehtävissä olleet ihmiset ovat eronneet. Pääministerin mukaan puolueessa on ”valtava määrä lahjakkuuksia”, mikä viittaa, että hän aikoo taistella pestinsä puolesta ja korvata eronneet ihmiset uusilla.

Joukko ministereitä oli BBC:n tietojen mukaan keskiviikkona noin puoli seitsemän aikaan Suomen aikaa matkalla kertomaan Johnsonille, että pääministerin aika on ohitse. Noin seitsemän aikaan uutiskuvat näyttivät, että ministerit alkoivat saapua pääministerin virka-asunnolle Downing Street 10:een.

Delegaation joukossa ovat BBC:n mukaan muun muassa liikenneministeri Grant Shapps, Walesin asioista vastaava ministeri Simon Hart ja hallituksen ”pääpiiskuri” Chris Heaton-Harris, jonka toimintaan kuuluu muun muassa parlamenttikurin ylläpitäminen.

Toimittaja Beth Rigbyn mukaan delegaation mukana on myös tuore, tiistaina valittu valtionvarainministeri Nadhim Zahawi sekä sisäministeri Priti Patel. Yhteensä Johnsonin eroa vaativia tai itse eronneita ministereitä on Rigbyn laskennan mukaan kymmenen.

Kaksi vaihtoehtoa

BBC:N politiikantoimittaja Ione Wells kirjoittaa hallituslähteisiin nojaten, että tilanteessa on tällä hetkellä käytännössä kaksi eri vaihtoehtoa.

Ensimmäinen on se, että Johnson suostuu ministereidensä vaatimukseen ja eroaa. Tätä seuraisi kova kamppailu konservatiivipuolueen uuden puheenjohtajan ja pääministerin paikasta.

Toinen vaihtoehto on se, että Johnson ei edelleenkään suostu eroamaan, jolloin todennäköisesti vähintään osa eroa vaatineista ministereistä liittyisi jo aiemmin eronneiden konservatiivipoliitikkojen joukkoon.

Jos Johnson ei suostu eroamaan, hänen kohtalonsa jäisi niin sanotun konservatiivipuolueen edustajista koostuvan 1922-komitean käsiin. Näyttää lähes varmalta, että enemmistö edustajista äänestäisi Johnsonin erottamisen puolesta, jos äänestys saadaan järjestettyä. Toistaiseksi on epävarmaa, saadaanko äänestys toteutumaan.

Useita kymmeniä eroamisia

Kolme brittiministeriä on tähän mennessä ilmoittanut eroavansa tehtävistään. Lapsi- ja perheministerinä toiminut Will Quince kertoo Twitterissä, että toimitti erokirjeensä pääministeri Boris Johnsonille tänä aamuna.

Tiistaina myös valtiovarainministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid erosivat tehtävistään. Molempien syynä oli epäluottamus pääministeri Johnsoniin. Lisäksi konservatiivikansanedustaja Laura Trott on ilmoittanut eroavansa pestistään liikenneministerin avustajana. Myös hän perustelee eroaan luottamuksen menetyksellä hallitukseen.

Epäluottamusta on aiheuttanut se, miten Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.

Tänään erostaan ilmoittanut Quince kirjoittaa saaneensa tietää, että hän on toistanut medialle hänelle annettuja tietoja, jotka ovat sittemmin paljastuneet vääriksi. Quince oli vielä maanantaisessa haastattelussa puolustanut Johnsonia sanoen, ettei pääministeri ollut tietoinen mistään täsmällisistä Pincheriä vastaan esitetyistä syytöksistä, kertoo muun muassa BBC.

Keskiviikkoiltaan mennessä Suomen aikaa tehtävistä eronneita konservatiivi­kansanedustajia oli Sky Newsin mukaan lähes 40. Eroilmoituksia on tullut tasaiseen ja Johnsonin pääministeriyden kannalta tappavaan tahtiin.

Eronneiden kansanedustajien määrä yhden päivän aikana on Sky Newsin laskujen mukaan maan historian suurin. Edellinen ennätys oli vuoden 1932 syyskuussa, jolloin 11 edustajaa erosi yhden päivän aikana.

Eroaallolla on jo ollut konkreettinen vaikutus Britannian hallituksen toimintaan, sillä valiokuntien kokoontumiset on The Guardianin mukaan peruttu. Valiokunnissa oli tarkoitus keskustella uusista lakiesityksistä, mutta työväenpuolueen kansanedustajan Conor McGinnin mukaan nyt näyttää, että ”tämä hallitus on menettänyt kykynsä hallita.”

Nimitti jo uusia ministereitä

Britannian pääministeri Boris Johnson nimitti myöhään tiistai-iltana uusia ministereitä hallituksestaan eronneiden valtiovarainministerin ja terveysministerin tilalle.

Uudeksi valtiovarainministeri nimitettiin opetusministerinä toiminut Nadhim Zahawi ja terveysministeriksi pääministerin kansliapäällikkönä toiminut Stephen Barclay.

Irakista Britanniaan lapsena muuttanut Zahawi perusti ennen parlamenttiuraansa mielipidemittauksia toteuttavan analytiikka- ja tutkimusyhtiö YouGovin. Ennen opetusministerin pestiään hän toimi Britannian koronarokotuksista vastaavana vastuuhenkilönä.

Barclay on toiminut aiemmin myös muun muassa Britannian brexit-ministerinä.

Uutena opetusministerinä aloittaa yliopistoasiain apulaisministerinä toiminut parlamenttiedustaja Michelle Donelan.

Tiesi valituksesta

Pincheriä syytetään useammasta lähentelytapauksesta. Hän on sanonut aikovansa hakea ammattiapua, mutta kiistää häntä kohtaan esitettyjä vanhempia syytöksiä.

Johnson kertoi tiistai-iltana televisioidussa haastattelussa tienneensä vuonna 2019 Pincheristä ja tämän käytöksestä tehdystä valituksesta. Tapaus oli Johnsonin mukaan kuitenkin ratkaistu.

Johnson sanoi tehneensä "pahan virheen", kun hän ei tehnyt mitään kuulemansa suhteen. Samoin Johnson pahoitteli sitä, että hän kuulemastaan syytöksestä huolimatta nimitti Pincherin puolueensa johtotehtäviin.

Oppositiojohtaja: ”On selvää, että tämä hallitus on kaatumassa”

Britannian entinen brexit-ministeri David Frost ilmoitti Twitterissä tukevansa molempien ministereiden eroja ja kirjoitti uskovansa, että Britannian sekä konservatiivipuolueen etu olisi uusi johtaja.

Sunakin, Javidin, Quincen ja Frostin vanavedessä useampi konservatiivipoliitikko on ilmaissut julkisesti epäluottamuksensa pääministeriä kohtaan. Muita hallituksen ministereitä ei kuitenkaan toistaiseksi ole eronnut.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmerin mukaan ministerierojen myötä "on selvää, että tämä hallitus on nyt kaatumassa".

”Konservatiivipuolue on korruptoitunut, eikä yhden miehen vaihtaminen korjaa mitään. Vain hallituksen todellinen vaihdos antaisi Britannialle tuoreen alun, jota se kaipaa”, hän sanoi tiedotteessaan.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut