Poliisi uskoo itsenäisyyspäivän paraatin joukkoampumisesta kiinniotetun miehen suunnitelleen iskua viikkoja – pukeutui naisten vaatteisiin paetessaan paikalta

Kohdehenkilö kasvoi ja asui edelleen idylliseksi kuvaillussa Highland Parkissa.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisit tutkivat itsenäisyyspäivän paraatialuetta Chicagon lähiöaluella Highland Parkissa, jossa 22-vuotias mies ampui useita ihmisiä manantaina 5. heinäkuuta.

5.7. 20:07

Helsinki

Chicagon lähellä sijaitsevan Highland Parkin esikaupungin rauha järkkyi maanantaina, kun itsenäisyyspäivän paraati keskeytyi vain 20 minuuttia alkamisensa jälkeen laukausten ääniin.

Lue lisää: Ainakin kuusi ihmistä kuollut ammuskelussa kansallispäivän paraatissa Chicagossa – epäilty otettu kiinni

Joukkoampumisesta kiinniotettu 22-vuotias Highland Parkissa kasvanut ja asunut mies piilotteli katolla ampuen sieltä kymmeniä laukauksia. Itsenäisyyspäivän paraatin aloittaneiden marssiorkestereiden soittajat ja kadunvarteen kokoontuneet juhlijat hajaantuivat nopeasti, mutta epäillyn ampujan luoteihin kuoli ainakin kuusi ihmistä. Heidän lisäkseen yli 40 ihmistä vietiin sairaalaan. Valtaosa ihmisistä sai ampumahaavoja, mutta muutama vietiin sairaalahoitoon muiden vammojen vuoksi.

Poliisi otti kiinni ampumisesta epäillyn miehen Highland Parkin pohjoispuolella lyhyen takaa-ajon päätteeksi varhain tiistaina Suomen aikaa. Poliisi kertoi ennen miehen kiinniottoa uskovansa tämän olevan aseistettu ja ”erittäin vaarallinen”.

Syytteitä ei olla vielä valmiita julkistamaan

Joukkoampumisesta epäillyn ampujan saamia syytteitä ei olla vielä valmiita julkistamaan. Poliisin tiedottajan mukaan tapauksen tutkijat käyvät yhä tietoja läpi ja keskustelevat niistä sekä rikossyytteistä osavaltion lakimiehen kanssa, kun he ovat siihen valmiita. Asiasta kertoo CNN.

Ampumisesta epäilty nuorukainen oli pormestarille tuttu vuosien takaa, sillä pormestari oli tämän partionjohtaja, kun epäilty oli nuori poika.

Highland Parkin pormestari Nancy Rotering sanoi aiemmin uskovansa, että syytteet luettaisiin vielä tänään.

”Me kaikki käsittelemme tätä yhä”, Rotering kertoi NBC-uutiskanavan aamuohjelmassa tiistaina.

”Käsittämätön shokki. Kaikki tuntevat jonkun, johon tämä vaikutti suoraan.”

Pormestari sanoi ihmettelevänsä sitä, miten jostakusta tulee niin vihainen, että viha kohdistetaan viattomiin ihmisiin, jotka olivat viettämässä vapaapäivää perheensä kanssa.

”Erittäin sattumanvaraista, erittäin tarkoituksellista ja erittäin surullista”

Poliisin mukaan ampuminen alkoi maanantaina hieman kello 10 jälkeen paikallista aikaa, kun Highland Parkin itsenäisyyspäivän paraati oli parhaillaan käynnissä.

”Vaikuttaa siltä, että kohteena oli paraatiyleisö. Erittäin sattumanvaraista, erittäin tarkoituksellista ja erittäin surullista”, kertoi poliisin tiedottaja Christopher Covelli.

Covellin mukaan kohdehenkilö oli suunnitellut iskua useita viikkoja, ja hän vaikutti ostaneen ampumisessa käyttämänsä aseen laillisesti, kertoo muun muassa The New York Times.

Kohdehenkilö pukeutui Covellin mukaan ampumisen jälkeen naisten vaatteisiin pakenevan yleisön joukkoon sekoittuakseen.

Lääkäri Brigham Templen mukaan Highland Parkin sairaalaan tuotiin 25 haavoittunutta, joiden ikähaarukkaa oli kahdeksanvuotiaasta 85-vuotiaaseen. Haavoittuneista neljä tai viisi oli lapsia, Temple kertoi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui joukkoampumista heti maanantaina järjettömäksi väkivallanteoksi ja vannoi jatkavansa taistelua ”Yhdysvaltain aseväkivallan epidemiaa” vastaan.

Vähintään neljä uhria vaatineita ampumisia tilastoivan Gun Violence Archiven mukaan tänä vuonna Yhdysvalloissa on tapahtunut jo yli 310 joukkoampumista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut