Ainakin kuusi ihmistä kuollut ammuskelussa kansallispäivän paraatissa Chicagossa – epäilty otettu kiinni

Joukkoampuminen tapahtui Chicagon esikaupungissa Highland Parkissa kansallispäivän paraatin aikana. Poliisin tiedottajan mukaan kiinniotetun uskotaan olevan vastuussa joukkoampumisesta.

Ampujaa etsitään yhä Chicagossa.

4.7. 21:15 | Päivitetty 5.7. 6:20

Poliisi on ottanut kiinni 22-vuotiaan miehen Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän paraatissa tapahtuneeseen joukkoampumiseen liittyen. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaismediat CNN ja New York Times.

Maanantaina Chicagon lähellä sijaitsevassa Highland Parkin lähiössä tapahtuneessa joukkoampumisessa kuoli ainakin kuusi ihmistä. Lisäksi yli 30 ihmistä loukkaantui.

Poliisi otti miehen kiinni Highland Parkin pohjoispuolella lyhyen takaa-ajon päätteeksi varhain tiistaina Suomen aikaa. Poliisi kertoi ennen miehen kiinniottoa uskovansa tämän olevan aseistettu ja ”erittäin vaarallinen”.

Medioissa kiinniotettua miestä kutsuttiin aiemmin sekä epäillyksi että kohdehenkilöksi. Poliisin tiedottaja Christopher Covellin mukaan kiinniotetun uskotaan olevan vastuussa joukkoampumisesta, kertoo CNN.

Covellin mukaan poliisi on tutkinut huomattavan määrän digitaalista todistusaineistoa, joka johti tutkintaa kiinniotetun miehen suuntaan. ”Kutsuminen jotakuta epäillyksi tai kohdehenkilöksi on käytännössä sama asia”, hän kertoi.

Kun epäiltyä vielä etsittiin, poliisi kuvaili hänen olevan 18–20-vuotias valkoihoinen ja mustahiuksinen, kevytrakenteinen mies.

Poliisi saapui paikalle nopeasti ammuskelun jälkeen.

”Erittäin sattumanvaraista”

Poliisin mukaan ampuminen alkoi maanantaina hieman kello 10 jälkeen paikallista aikaa, kun Highland Parkin itsenäisyyspäivän paraati oli parhaillaan käynnissä.

”Vaikuttaa siltä, että kohteena oli paraatiyleisö. Erittäin sattumanvaraista, erittäin tarkoituksellista ja erittäin surullista”, kertoi poliisin tiedottaja Christopher Covelli.

Lääkäri Brigham Templen mukaan Highland Parkin sairaalaan tuotiin 25 haavoittunutta, joiden ikähaarukkaa oli kahdeksanvuotiaasta 85-vuotiaaseen. Haavoittuneista neljä tai viisi oli lapsia, Temple kertoi.

Poliisi kertoi löytäneensä tapahtumapaikalta kiväärin. Poliisi ei kertonut yksityiskohtaisemmin sitä, mistä kivääri löytyi, mutta kertoi tilanteen näyttävän siltä, että ampuja olisi ampunut katolta. Myös paikalla olleet ihmiset uskovat ampujan seisseen katolla ja ampuneen sieltä väkijoukkoon, paikallinen WGN-televisiokanava kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ampumistapauksen jälkeen viranomaiset peruivat itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia Highland Parkissa ja lähistön kaupungeissa.

Paraatia seuranneiden ihmisten tavaroita jäi katujen varrelle, kun he pakenivat ammuskelun alettua.

Yli 30 viety sairaalahoitoon

CNN kertoo, että 31 ihmistä on viety kahteen eri sairaalaan, heistä viisi korkeimman trauma-luokituksen hoitoon erikoistuneeseen sairaalaan. Paikalliseen sairaalaan on puolestaan hälytetty ainakin 20 ylimääräistä lääkäriä, jotta hoitohenkilökuntaa olisi riittävästi. Valtaosa uhreista on saa hoitoa ampumahaavoihin, paikallisen sairaanhoitojärjestelmän tiedottaja kertoo.

Chicago Tribunen haastattelema Jack Steward kertoo laukaukset kuultuaan lukinneensa itsensä kenkäkauppaan, jossa hän työskentelee.

"Tämä on yksi kaikkein turvallisimmista yhteisöistä”, 27-vuotias Steward sanoi. ”On mielipuolista, että voit todistaa jotain tällaista tullessasi töihin.”

The New York Timesin haastattelema paikalla ollut Highland Parkin asukas kuvaili näkyä paikan päällä ”kammottavaksi”. ”En ole nähnyt mitään vastaavaa elämässäni. Se oli kaaos”, asukas kuvaili New York Timesille.

Juhlallisuudet peruttu

Ampumisen vuoksi viranomaiset peruivat kansallispäivän juhlallisuudet ja neuvoivat ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa. Myös lähistön kaupungit ovat peruneet Yhdysvaltain itsenäisyyspäivää juhlistavat tapahtumat joukkoampumisen vuoksi.

”Pyydän, että otatte yhteyttä rakkaisiinne ja varmistatte, että he ovat turvassa ja kerrotte heille, että olette itse turvassa myös. Tämä tilanne kehittyy nopeasti, ja me kerromme lisää tietoja, kun saamme niitä”, Highland Parkin pormestari Nancy Rotering sanoi tiedotustilaisuudessa CNN:n mukaan.

Poliisi etsii ampumisesta yhtä epäiltyä.

Paikalla olleet toimittajat raportoivat ihmisten paenneen paikalta kauhuissaan.

Jo yli 310 joukkoampumista

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui joukkoampumista järjettömäksi väkivallanteoksi ja vannoi jatkavansa taistelua "Yhdysvaltain aseväkivallan epidemiaa" vastaan.

Valkoisen talon sivuilla julkaistussa tiedotteessa Biden sanoo, että hän ja hänen puolisonsa Jill Biden ovat kiitollisia tapahtumapaikalla olleille ensihoitajille sekä lainvalvojille.

Biden kertoo puhuneensa Highland Parkin pormestarin sekä Illinoisin kuvernöörin kanssa ja tarjonneensa liittovaltion hallinnon apua. Bidenin mukaan hän ”ei aio luopua taistelusta aseväkivallan epidemiaa vastaan” viitaten tässä yhteydessä uuteen aselakiehdotukseen, jonka maan edustajainhuone vastikään hyväksyi aseväkivallan torjumiseksi.

Yhdysvalloissa on hiljattain nähty kaksi muuta vakavaa joukkoampumista: Uvaldessa, Texasissa 19 koululaista ja kaksi aikuista kuoli koulualueella tapahtuneessa joukkosurmassa. Buffalossa, New Yorkissa kymmenen ihmistä kuoli ruokakaupassa tapahtuneessa joukkoampumisessa.

Vähintään neljä uhria vaatineita ampumisia tilastoivan Gun Violence Archiven mukaan tänä vuonna Yhdysvalloissa on tapahtunut jo yli 310 joukkoampumista.

Päivitetty 5.7.2022 kello 6.20: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla epäillyn kiinniotosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut