Kööpenhaminan ostoskeskus­ampuminen ei vaikuta terroriteolta – 22-vuotiasta miestä epäillään kolmesta taposta ja seitsemästä tapon yrityksestä

Ammuskelu tapahtui Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa sijaitsevassa Fields-ostoskeskuksessa sunnuntaina iltapäivällä. Kolme on kuollut ja neljä kriittisessä tilassa. Yksi ihminen on pidätetty.

Ampumisesta epäilty 22-vuotias mies otettiin kiinni sunnuntaina. Teon motiivista ei toistaiseksi ole tietoa.

3.7. 20:03 | Päivitetty 4.7. 9:24

Tanskan Kööpenhaminan sunnuntaisen ostoskeskusampumisen tutkinnassa ei ainakaan toistaiseksi ole havaittu merkkejä terrorismista. Pidätetyn, 22-vuotiaan epäillyn tekijän uskotaan toimineen yksin. Tanskan poliisi kertoi asiasta maanantaiaamuna järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Tanskassa 22-vuotiasta miestä epäillään kolmesta taposta ja seitsemästä tapon yrityksestä Kööpenhaminan eilisessä ostoskeskusampumisessa, kertovat muun muassa tanskalainen yleisradio DR ja uutistoimisto Ritzau.

Kolme ihmistä kuoli ja neljä ihmistä haavoittui vakavasti ampumisessa.

Aiemmin epäiltyjä tapon yrityksiä kerrottiin olevan neljä, mutta kerrottu määrä kasvoi oikeuden istunnon jälkeen.

Epäilty ampuja saapui oikeussaliin maanantaina iltapäivällä löysään siniseen t-paitaan pukeutuneena ja luotiliiveihin pukeutuneiden poliisien saattamana.

Vangitsemisoikeudenkäynnin ovet suljettiin yleisöltä rikosnimikkeiden lukemisen jälkeen. Päätöstä perusteltiin sillä, että rikoksen tutkinta on vasta alkuvaiheessa ja julkisuuteen leviävä tieto saattaisi vaikeuttaa tutkintaa.

Oikeus päätti myös, ettei epäillyn ampujan tai rikoksen uhrien nimiä julkisteta. Mies määrättiin 24 vuorokauden tutkintavankeuteen, kertoi Kööpenhaminan poliisi Twitterissä.

Tuomioistuin on määrännyt miehen vankeuteen suljetulle psykiatriselle osastolle, poliisi lisäsi myöhemmin.

Mies oli aseistautunut kiväärillä

Ampuminen tapahtui sunnuntaina iltapäivällä Field’s-ostoskeskuksessa. Ampumisessa kuoli poliisin mukaan kolme ihmistä: 17-vuotias tanskalaistyttö, 17-vuotias tanskalaispoika ja 47-vuotias Tanskassa asunut mies, joka on Venäjän kansalainen.

Lue lisää: Tanskan pääministeri Frederiksen: ”Tavallisesti niin turvallinen pääkaupunkimme muuttui hetkessä”

Ampumisessa haavoittuneista kaksi on Ruotsin kansalaisia ja muut kaksi Tanskan kansalaisia. Tanskalaisia haavoittuneita ovat 40-vuotias ja 19-vuotias nainen. Ruotsalaisia haavoittuneita ovat 50-vuotias mies ja 16-vuotias tyttö. Kaikki neljä ovat vakavasti haavoittuneita mutta vakaassa tilassa, kertoo poliisi.

Poliisi otti teosta epäillyn kiinni sunnuntaina. Pidätetty on 22-vuotias ”etnisesti tanskalainen” henkilö. Mies oli aseistautunut kiväärillä, ja hänet otettiin kiinni paikan päällä poliisin mukaan ilman suurempaa draamaa.

Poliisi seisoi vartiossa Fields-ostoskeskuksen edustalla maanantaina aamulla.

Kiinni alle vartissa

Poliisi on aiemmin kertonut, ettei ampujan motiivi ole vielä tiedossa. Viranomaisten mukaan epäilty tekijä on heille entuudestaan tuttu, mutta poliisi ei toistaiseksi ole kommentoinut tarkemmin tämän mielentilaa.

”Meillä on käynnissä valtava tutkinta”, poliisipäällikkö Søren Thomassen kertoi alkuyöstä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Epäillyn tekijän vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään maanantaina. Häntä epäillään tässä vaiheessa murhista, mutta muitakin rikosnimikkeitä voi tulla vielä mukaan.

Kööpenhaminan poliisin tutkinnassa on tapaukseen liittyen neljä Youtube-palvelussa julkaistua videota, kertoi Jyllands-Posten. Perjantaina palveluun ladatuissa videoissa esiintyy nuori mies, jolla on aseinaan kivääri ja pistooli. Poliisi ei ole vielä vahvistanut sitä, onko videoilla esiintyvä mies epäilty tekijä.

Poliisi sai hälytyksen tilanteesta puoli kuuden jälkeen iltapäivällä, ja epäilty tekijä otettiin kiinni noin 12 minuuttia myöhemmin. Ampumisen kerrotaan tapahtuneen ostoskeskuksen ravintolaosastolla.

Thomassenin mukaan poliiseja näkyvän lähiaikoina runsaasti Kööpenhaminassa, sillä viranomaiset pyrkivät takaamaan turvallisuutta pääkaupungissa ampumisen jälkeen.

Kööpenhaminan poliisin poliisipäällikkö Søren Thomassen puhui tiedotustilaisuudessa maanantaiaamuna.

Poliisi jatkoi tutkimuksiaan ostoskeskuksen edustalla maanantaina aamulla.

Silminnäkijät kertoivat pelon hetkistä

Silminnäkijät kertoivat tanskalaismedialle uutistoimisto AFP:n mukaan, että yli sata ihmistä ryntäsi ostoskeskuksen uloskäynnille, kun ensimmäiset laukaukset oli kuultu.

Field's-ostoskeskus sijaitsee Amagerin alueella Kööpenhaminan lentokentän ja kaupungin keskustan välissä.

Silminnäkijä kertoi Ekstra Bladet -lehdelle, että poliisi ampui varoituslaukauksia ja käski miespuolista ampujaa pudottamaan aseensa. ”Kuulimme heidän huutavan "pudota ase", ja he ampuivat pari varoituslaukausta, ja sitten me pakenimme”, silminnäkijä kertoi Ekstra Bladetille.

Erään tanskalaismedialle puhuneen silminnäkijän mukaan ampuja käytti ”metsästyskivääriä”, BBC kertoi. Toiset kertoivat olleensa matkalla pysäköimään ostoskeskuksen parkkihalliin, kun useat ihmiset juoksivat ulos ja varoittivat ampumisesta.

Ekstra Bladet on julkaissut videota paitsi epäillyn liikkeistä ostoskeskuksella myös kiinniottotilanteesta. Lehden mukaan epäilty otettiin kiinni ostoskeskuksen takana.

Pelastushenkilökunta kantoi ostoskeskukseen paareja.

Aseistettu poliisi oli paikalla ostoskeskuksen evakuoinnin aikana.

Brittilaulajan keikka peruutettiin

Ekstra Bladetin mukaan kiinniottopaikan läheisyydessä oli myös brittilaulaja Harry Stylesin kiertuebusseja. Stylesin oli määrä esiintyä Kööpenhaminassa sunnuntaina. Keikkaa kuitenkin aluksi lykättiin ampumisen vuoksi, ja tämän jälkeen esiintyminen peruttiin tyystin.

Laulaja kertoi Suomen aikaa alkuyöstä olevansa sydän särkyneenä Kööpenhaminan tapahtumien vuoksi. Maailmanluokan tähti kertoi samalla ihailevansa tanskalaiskaupunkia.

”Ihmiset ovat niin lämpimiä ja täynnä rakkautta”, hän perusteli. ”Olen pahoillani, ettemme voineet olla yhdessä. Pitäkää toisistanne huolta.”

Kööpenhaminan Tivoli puolestaan kertoi peruneensa maanantaille suunnitellut juhlallisuudet sekä niiden yhteyteen suunnitellun ilotulituksen. Tivolin verkkosivujen mukaan huvipuisto on kuitenkin muuten auki normaalisti maanantaina.

Ostoskeskuksen ulkopuolelle saapui useita poliisiautoja sen jälkeen, kun ammuskelusta hälytettiin.

Oikaisu kello 20.12: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti 22-vuotiasta miestä epäiltävän kolmesta murhasta ja seitsemästä murhan yrityksestä. Todellisuudessa miestä epäillään kolmesta taposta ja seitsemästä tapon yrityksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut