Näin Niinistö kertoi Nato-neuvotteluista: ”En usko, että Suomen ja Turkin suhteisiin jää pysyviä jälkiä”

Seurasimme presidentti Niinistön tiedotustilaisuutta tässä jutussa.

28.6. 7:41 | Päivitetty 28.6. 23:17

Aamulehti

Presidentti Sauli Niinistö tapasi tänään Madridissa Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin sotilasliitto Naton huippukokouksen alla. Kolmikon tapaamisen kutsui koolle Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Tapaamisessa keskusteltiin Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista. Suomi ja Ruotsi hakivat sotilasliiton jäsenyyttä toukokuussa, mutta jäsenyyskeskusteluja ei ole päästy aloittamaan Turkin vastustuksen vuoksi.

Niinistö kertoi tiistaina puolen päivän aikaan, että neuvotteluja Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksesta Turkin kanssa on jatkettu virkamiestasolla eilen maanantaina.

”Jossain määrin keskustelu sujui paremmin, joka tarkoittanee sitä, että ymmärrystä on tullut puolin ja toisin ainakin jossain määrin lisää”, Niinistö kommentoi keskusteluja.

Lue lisää: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vahvistaa Suomen ja Ruotsin saavan kutsun Naton jäseniksi jo Madridissa – Seuraa Naton huippu­kokouksen tärkeimmät käänteet

Hänen mukaansa Turkin vaatimukset Suomea kohtaan ovat yhä varsin yleisluontoisia, eikä niihin maanantain keskusteluissa tullut vielä täyttä selvyyttä.

"Meihin kohdistuu edelleenkin aika yleisluontoisesti ensinnäkin Turkin virheellinenkin väittämä että Suomi ja Ruotsi suojelisivat terroristeja."

Myös aseviennin osalta on Niinistön mukaan vielä väärinkäsityksiä.

”Olemme todenneet, että käsittelemme ne tapaus tapaukselta ja se on edelleenkin kestävä periaate tässä tilanteessa”, Niinistö totesi Turkkiin kohdistuvasta aseviennistä.

Niinistön mukaan olisi huomattavasti helpompi neuvotella Turkin kanssa, mikäli Turkilla olisi selkeämmät vaatimukset Suomelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut