Britannian parlamentti käsittelee lakiesitystä, joka muuttaisi yksipuolisesti Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta

EU:n mukaan sopimuksesta ei voi yksipuolisesti päättää poiketa.

Britannian ulkoministeri Liz Truss on kommentoinut lakiehdotusta ”kohtuulliseksi, käytännön ratkaisuksi Pohjois-Irlannin ongelmiin”. Hänet kuvattiin Prahassa konferenssissa 27. toukokuuta.

27.6. 15:25

Lontoo

Britannian parlamentissa käsitellään maanantaina lakiesitystä, jossa ehdotetaan Pohjois-Irlannin brexit-kauppasopimuksen yksipuolista muutosta.

Britannian hallituksen kaksi viikkoa sitten julkaisema lakiesitys on saanut paljon kansainvälistä kritiikkiä. EU on ilmoittanut, ettei pöytäkirjan sisällöstä voi yksipuolisesti päättää poiketa.

Sopimus tehtiin EU:n kanssa vuonna 2020. EU on vastustanut muutosta ja linjannut, että sopimuksen peruuttaminen rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Brittikauppiaille luotaisiin ”vihreä väylä”

Lakiesityksessä ehdotetaan, että brittikauppiaille luotaisiin ”vihreä väylä” tavaran lähettämiseksi Pohjois-Irlantiin. Brittikauppiaiden ei näin tarvitsisi tehdä EU:lle tulli-ilmoitusta. Jos tuotteet ovat matkalla EU:n alueelle, ne tulisi kuljettaa ”punaista väylää pitkin”.

Lakiesityksessä ehdotetaan myös ”tarpeettomien” paperitöiden poistamista tavaratarkastuksista ja luvataan Pohjois-Irlannin yrityksille samat verohelpotukset kuin muualla Britanniassa.

Britannian ulkoministeri Liz Truss on kutsunut lakiehdotusta ”kohtuulliseksi, käytännön ratkaisuksi Pohjois-Irlannin ongelmiin”.

Pohjois-Irlannin asema oli yksi vaikeimmista kysymyksistä koko brexit-neuvotteluissa, joten Britannian aikoma yksipuolinen irtiotto on tyrmistyttänyt sekä naapurimaa Irlantia että muita EU-maita.

Kiistanalaisen lakiehdotuksen on tämänpäiväisen käsittelyn jälkeen läpäistävä vielä useita esteitä sekä Britannian parlamentin alahuoneessa että ylähuoneessa, ennen kuin siitä voisi tulla laki.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut