Historiallinen aborttipäätös jakaa voimakkaasti mielipiteitä Yhdysvalloissa – Biden: Korkeimman oikeuden ratkaisu traaginen virhe

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuore aborttioikeutta koskeva päätös on saanut osan itkemään onnesta, osan surusta. Presidentti Joe Biden on kuvaillut päätöstä traagiseksi virheeksi.

Washingtonissa aborttioikeutta puolustava mielenosoittaja oli lauantaina 24. kesäkuuta pukeutunut kirjailija Margaret Atwoodin Orjattaresi-dystopiaromaanin innoittamaan asuun. Teos sijoittuu Gilead-nimiseen teokratiaan, jossa naisen asema on hyvin heikko.

25.6. 10:35

STT

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös siitä, ettei naisilla ole enää liittovaltion tasolla perustuslaillista aborttioikeutta, on herättänyt maassa vilkasta keskustelua.

Yhdysvaltain presidentti, demokraattien Joe Biden luonnehti korkeimman oikeuden päätöstä traagiseksi virheeksi ja surulliseksi päiväksi maalle ja oikeudelle.

”Oikeus on tehnyt sellaista, mitä se ei ole koskaan aiemmin tehnyt. Se nimenomaan kumosi perustuslaillisen oikeuden, joka on niin perustavanlaatuinen niin monille amerikkalaisille”, Biden sanoi. Hänen mukaansa päätöksen jälkeen naisten terveys ja elämä ovat nyt vaarassa.

Ulkoministeri Antony Blinken puolestaan on vakuuttanut, että Yhdysvaltojen ulkoministeriö on edelleen täysin sitoutunut puolustamaan oikeutta ehkäisyyn ja raskaudenkeskeytyksiin kaikkialla maailmassa.

Blinken sanoi olevansa tietoinen, että korkeimman oikeuden päätös on herättänyt huolta muualla maailmassa ja ministeriön työntekijöiden keskuudessa. Hän sanoi lausunnossaan ministeriön tekevän kaiken voitavansa varmistaakseen, että oikeudet ehkäisyyn ja raskaudenkeskeytyksiin ovat tarjolla kaikkialla maailmassa ja että ministeriön työntekijät voivat saada näitä palveluita riippumatta missä he asuvat.

Jatkossa aborttioikeudesta päättävät osavaltiot, ellei kongressi vaikuta asiaan. Lähes puolet osavaltioista on jo hyväksynyt tai aikoo hyväksyä aborttikieltoa koskevan lain ja jotkut muut osavaltiot ovat hyväksyneet tiukkoja aborttioikeutta rajoittavia säädöksiä.

Lue lisää: Yhdysvaltain korkein oikeus vei suojan aborttioikeudelta, historiallinen Roe v. Wade on kumottu

Obama: Hyökkää vapauksia vastaan

Korkeimman oikeuden päätös edustaa eri näkemystä kuin kansainvälinen trendi, jossa aborttilakeja ollaan lieventämässä. Tällaisia maita ovat muun muassa Irlanti, Argentiina, Meksiko ja Kolumbia, joissa katolisella kirkolla on yhä huomattavaa vaikutusvaltaa.

Yhdysvaltain entinen demokraattipresidentti Barack Obama teilasi korkeimman oikeuden päätöksen ja luonnehti sitä hyökkäykseksi keskeisiä vapauksia vastaan.

”Tänään korkein oikeus ei vain peruuttanut lähes 50 vuotta vanhaa ennakkotapausta, vaan siirsi yksilön henkilökohtaisimman mahdollisen päätöksen poliitikkojen ja ideologien oikkujen kohteeksi”, Obama tviittasi.

Edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtaja Nancy Pelosi luonnehti Twitterissä oikeuden päätöstä pöyristyttäväksi ja sydäntä raastavaksi. ”Mutta älä tee virhettä: Naisten ja kaikkien amerikkalaisten oikeudet ovat äänestyslipussa (välivaaleissa) marraskuussa”, Pelosi sanoi.

Kolme länsirannikon liberaalia osavaltiota, Kalifornia, Oregon ja Washington, lupasivat puolustaa aborttioikeutta.

Yhdet itkivät ilosta, toiset surusta

Satoja ihmisiä oli perjantaina kokoontunut aidatun korkeimman oikeuden rakennuksen ulkopuolelle. Jotkut itkivät ilosta, jotkut surusta.

”On vaikea kuvitella elävänsä maassa, joka ei kunnioita naisia ihmisinä eikä heidän oikeuttaan määrätä kehostaan”, sanoi 49-vuotias kahden tyttären äiti Jennifer Lockwood-Shabat.

Sen sijaan 21-vuotias Gwen Charles riemuitsi. ”Tämä on päivä, jota olemme odottaneet”, hän sanoi AFP:lle.

Yhdysvaltain johtava seksuaaliterveyden puolestapuhuja Planned Parenthood -järjestö sanoi korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen, ettei se lakkaa koskaan taistelemasta apua tarvitsevien puolesta.

Yhdysvaltalaisten mielipiteet abortin suhteen ovat suhteellisen jakautuneet. Pew-tutkimuslaitoksen kyselytutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia yhdysvaltalaisista kannattaa abortin laillisuutta kaikissa tai useimmissa tapauksissa.

Lue lisää: Korkeimman oikeuden lähestyvä päätös aborttioikeuksista voi halkaista Yhdysvallat kahteen eri valtakuntaan

Kanta vaihtelee kuitenkin merkittävästi puoluekannan mukaan. Demokraateista abortin laillisuutta kannatta kaikissa tai useimmissa tapauksissa 80 prosenttia, ja republikaaneista vain 35 prosenttia.

Vuonna 2020 Yhdysvalloissa tehtiin yli 930 000 aborttia. Lähes puolet aborttia hakevista naisista elää köyhyysrajan alapuolella.

Voi tiukentua tai kadota

Korkeimman oikeuden päätös oli voitto uskonnolliselle oikeistolle. Sen sinetöivät Yhdysvaltain edellisen presidentin, republikaanien Donald Trumpin valtakaudellaan nimittämät kolme tuomaria: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh ja Amy Coney Barrett.

New York Times on arvioinut, että korkeimman oikeuden uuden päätöksen myötä aborttioikeus voi kuluvan vuoden aikana kadota kokonaan tai rajoittua tiukasti jopa 28 osavaltiossa.

Roe vastaan Waden kaatuminen tarkoitta, että 36 miljoonaa lisääntymisikäistä naista elää osavaltioissa, joissa ei ole aborttipalveluita, sanoi aborttioikeuksia Yhdysvalloissa edistävän Guttmacher-tutkimuslaitoksen asiantuntija Elizabeth Nash STT:lle toukokuussa.

Konservatiivisessa osavaltiossa asuvan, raskaudenkeskeytystä tarvitsevan naisen pitäisi siis jatkossa vähintäänkin matkustaa toiseen osavaltioon toimenpidettä varten.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut