Kaksi kuoli ja 21 haavoittui ammuskelussa homobaarin ulkopuolella Oslossa – Poliisi: Epäillyllä kytköksiä ääri-islamistiseen verkostoon

Epäillyllä on ollut myös "mielenterveyteen liittyviä haasteita".

Kukkia ja sateenkarilippu oli tuotu kadunkulmaan Oslon ammuskelun uhrien muistoksi lauantaina 25. kesäkuuta. Ammuskelu tapahtui lauantain vastaisena yönä suositun homobaarin ulkopuolella.

25.6. 7:08 | Päivitetty 25.6. 17:50

Oslon joukkoampumisesta epäillyllä miehellä on kytköksiä ääri-islamistiseen verkostoon ja hänellä on ollut mielenterveyteen liittyviä haasteita, kertoi Norjan suojelupoliisin (PST) edustaja Roger Berg tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Poliisi tutkii ampumista terroritekona.

Tapahtuneen jälkeen Norjassa on nostettu terrorismin uhkatasoa.

Kaksi ihmistä kuoli, kymmenen loukkaantui vakavasti ja yksitoista lievästi Oslon keskustassa lauantain vastaisena yönä tapahtuneessa joukkoampumisessa.

Poliisi on ottanut kiinni yhden epäillyn ja ilmoittaa, ettei mikään viittaa siihen, että ampujia olisi ollut useampi. Ampuminen tapahtui baarikadulla lähellä suosittua London Pub -homobaaria.

VG-lehden mukaan epäilty on nelikymppinen Norjan kansalainen, joka on syntyisin Iranista. Mies on poliisille entuudestaan tuttu. Poliisin mukaan miestä epäillään tapoista, tapon yrityksistä ja terroriteoista. Hän on Norjan kansalainen ja asunut Oslossa

Oslossa on tällä viikolla vietetty pride-viikkoa, mutta Oslon Pride ilmoitti varhain aamulla, että tälle päivälle suunniteltu pride-paraati on peruttu.

Poliisi on jatkanut tutkimuksiaan tapahtumapaikalla päivän valjettua. Poliisin on kerrottu saaneen ilmoituksen tapahtuneesta kello 1.14 paikallista aikaa

PST tiennyt miehestä jo vuosia

Tiedotustilaisuudessa Berg sanoi, että epäillystä on tiedetty PST:ssä vuodesta 2015.

”Silloin pelättiin, että hän oli radikalisoitunut ja sidoksissa islamistiseen kontaktiverkostoon Oslossa”, Berg kertoi.

Viime kuussa PST keskusteli miehen kanssa, koska tämä oli osoittanut kiinnostusta merkintöihin ja ilmauksiin, joita voi pitää islamia loukkaavina.

”Tässä keskustelussa ei nähty, että miehellä olisi väkivaltaisia aikomuksia, mutta PST on tietoinen, että epäillyllä on ollut haasteita, jotka liittyvät mielenterveyteen”, Berg sanoi.

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että kyse olisi viharikoksesta. Tutkinnassa on kuitenkin useita ajateltavissa olevia motiiveja, poliisi sanoo.

Tällä haavaa poliisi ei epäile, että tapahtumapaikalla olisi ollut muita rikoksentekijöitä, mutta ei sulje pois mahdollisuutta, että tapaukseen voisi liittyä muitakin.

”On tärkeää selvittää, onko olemassa mahdollisia avustajia tai muita, jotka suunnittelevat jotain uutta”, sanoi Christian Hatlo Oslon poliisista.

Ihmiset pakenivat paniikissa

Ensimmäiset ilmoitukset ampumisesta tulivat kahden jälkeen yöllä Suomen aikaa.

Norjalaisen VG-lehden silminnäkijätietojen mukaan useat ihmiset pakenivat paikalta paniikissa. London Pub on yksi Oslon suosituimmista homobaareista.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre kirjoitti Facebookissa, että ampuminen oli karmea ja järkyttävä hyökkäys viattomia ihmisiä vastaan.

”Emme tiedä vielä, mitä on tämän hirvittävän teon taustalla, mutta kaikille hbtq-ihmisille jotka ovat peloissaan ja surevat haluan sanoa, että me olemme teidän kanssanne”, Störe sanoi.

Norjan kuningas Harald sanoi kuningasperheen lähettävän lämpimiä ajatuksia kaikille, jotka ovat peloissaan, huolissaan tai tuntevat surua.

Suomessa presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) tuomitsivat Oslossa tapahtuneen ampumisen. Niinistö kirjoittaa tviitissään olevansa syvästi järkyttänyt ja surullinen teosta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) esitti Twitterissä surunvalittelunsa iskun uhrien perheille ja läheisille.

Poliisi on eristänyt London Pub -baarin lähialueen.

Epäilty ampuja kiinni minuuteissa

Oslon poliisin Tore Barstadin mukaan kyseessä olisi kolme rikospaikkaa, joista London Pub on yksi. Kaksi muuta ovat pieni pikaruokaravintola sekä jazzklubi Herr Nilssen.

Barstadin mukaan poliisi sai ilmoituksen tapahtuneesta kello 1.14 paikallista aikaa ja poliisi uskoo pidättäneensä tekijän vain muutamaa minuuttia myöhemmin, kello 1.19.

Barstad kertoi VG:lle, että sairaanhoitoa tarvitsevia on kymmenen ja heistä kolmen tila on vakava. Tämän lisäksi 12 ihmistä haavoittui tai loukkaantui tilanteessa lievemmin. Oslon yliopistollinen sairaala kertoo, että 19 ihmistä on saanut hoitoa.

VG-lehden haastatteleman, London Pubissa olleen miehen mukaan laukaukset kuultuaan henkilökunta pyysi kaikkia asiakkaita makuulle lattialle ja ihmiset pysyivät makuullaan siihen saakka, kunnes poliisi tuli paikalle.

Twitter-tilillään Oslon poliisi kertoo, että tilanne määriteltiin niin kutsutuksi Plivo-hälytykseksi eli jatkuvasti henkeä uhkaavaksi tilanteeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut