EU-johtajien kokous jatkuu Brysselissä talousasioilla – inflaatio ja energiahuolet painavat jäsenmaita

Torstaina EU-johtajat hyväksyivät Ukrainan ja Moldovan jäsenehdokkaiksi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen (vasemmalla), Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron kuvattiin huippukokouksen ensimmäisenä päivänä torstaina 23. kesäkuuta.

24.6. 9:51

Euroopan unionin johtajat jatkavat huippukokoustaan Brysselissä perjantaina käsittelemällä EU- ja euroalueen taloushuolia. Niistä päällimmäisiä ovat EU-alueen kierroksille lähtenyt inflaatio sekä huoli energian hinnasta ja saannista tulevina kuukausina.

Euroalueen maiden inflaatio ylitti kahdeksan prosenttia toukokuussa. Pääsyynä oli energian hinnan nousu.

Kokoukseen osallistuvat myös Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde sekä euroryhmän puheenjohtaja Paschal Donohoe. Kokoustietojen mukaan Italian pääministeri Mario Draghi haluaisi pitää vielä heinäkuussa erillisen huippukokouksen taloudesta.

Historiallinen päätös

Torstaina EU-johtajat tekivät historiallisen päätöksen Ukrainan ja Moldovan jäsenehdokkuudesta. Kolmas äskettäin EU:hun hakenut maa, Georgia, ei vielä päässyt jäsenehdokkaaksi, mutta se vedetään lähemmäs unionia lupaamalla sille perspektiivi eli näkymä jäsenyydestä.

Lue lisää: Ukraina ja Moldova saivat ehdokkaan aseman EU:hun ja ottivat askeleen kohti länttä

Lisäksi EU-johtajat kävivät keskustelun Ranskan ehdotuksesta perustaa laajempi eurooppalainen yhteisö, jossa olisi mukana myös muita kuin EU-maita. Tällaiseen yhteisöön voisivat kuulua esimerkiksi EU:hun haluavat maat sekä Norjan, Sveitsin ja Islannin kaltaiset Efta-maat – ja myös EU:sta lähtenyt Britannia.

Osa EU-maista on tarkkana siitä, ettei presidentti Emmanuel Macronin lempi-ideasta tulisi EU-laajentumisen korvaajaa, eräänlaista ikuista odotushuonetta. Idea menee silti jatkokehittelyyn, jota vetää Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut