Yhdysvaltain senaatissa läpimurto, uusi ase­lain­säädäntö sai enemmistön tuen – Republikaanijohtaja: ”Tämä on tolkun paketti”

Vaikka maassa on ollut valtavasti joukkoampumisia, Yhdysvaltain aselainsäädäntö on pysynyt lähes muuttumattomana melkein kolmen vuosikymmenen ajan.

Ihmiset osoittivat mieltä aseväkivaltaa vastaan Yhdysvaltain Texasin Austinissa 11. kesäkuuta.

24.6. 8:08

Yhdysvalloissa senaatti on äänestänyt uuden aselainsäädännön puolesta. Äänet jakautuivat 65–33. Tulos on läpimurto Yhdysvaltoja jakavassa aselakikysymyksessä.

Uudessa lakipaketissa esitetään muun muassa tehostettuja taustatarkastuksia alle 21-vuotiaille aseenostajille, 11 miljardin dollarin panostusta mielenterveyteen ja kahden miljardin dollarin panostusta koulujen turvallisuuteen.

Esitystä tuki 50 demokraattia ja 15 republikaania. Senaatissa lakiesitysten hyväksymiseen läpimenoon vaaditaan 60 ääntä, joten demokraatit eivät olisi saaneet lakiesitystä läpi ilman osan republikaaneista tukea. Siksi paketti ei ole myöskään niin kunnianhimoinen kuin moni demokraatti olisi toivonut.

Lue lisää: Tehdäänkö Yhdysvalloissa pian merkittävä päätös aselaeista? ”Se on pakottavan tarpeellinen”

Lähes muuttumattomana pitkään

Perinteisesti demokraatit ovat ajaneet tiukempaa aselainsäädäntöä eivätkä puolueet ole päässeet yhteisymmärrykseen säädännöstä. Vaikka maassa on ollut valtavasti joukkoampumisia, Yhdysvaltain aselainsäädäntö on pysynyt lähes muuttumattomana melkein kolmeen vuosikymmenen ajan.

”Tänä iltana Yhdysvaltain senaatti tekee jotain, jota monet pitivät mahdottomana vielä muutama viikko sitten: hyväksymme ensimmäisen merkittävän aseturvalain lähes 30 vuoteen”, senaatin demokraattinen enemmistöjohtaja Chuck Schumer sanoi äänestyksen jälkeen.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell sanoi, että esitys tekee Yhdysvalloista turvallisemman kuitenkaan vähentämättä vapautta. ”Tämä on tolkun paketti. Sen säännökset ovat erittäin, erittäin suosittuja. Siinä ei ole uusia rajoituksia, uusia odotusaikoja, uusia valtuutuksia tai uusia kieltoja lakeja noudattaville aseenomistajille.”

Lakiesitys etenee seuraavaksi kongressin edustajainhuoneeseen, jossa sen odotetaan menevän läpi perjantaina.

Aselait nousivat jälleen pinnalle, kun viime kuussa 19 oppilasta ja kaksi opettajaa sai surmansa kouluampumisessa Texasissa. Aiemmin samassa kuussa kymmenen mustaa ihmistä surmattiin ampumisessa New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa kaupassa.

Perustuslaki takaa oikeuden

Aiemmin torstaina Yhdysvaltain korkein oikeus katsoi, että maan perustuslaki antaa oikeuden kantaa asetta kodin ulkopuolella. Korkein oikeus näkee, että toinen ja neljästoista lisäys suojaavat yksilön oikeutta kantaa käsiasetta itsepuolustukseen kodin ulkopuolella.

Korkeimman oikeuden mukaan huoli yleisestä turvallisuudesta ei riitä oikeuttamaan uusia rajoituksia aseisiin liittyen.

Päätöksellään korkein oikeus kumosi New Yorkin osavaltion lain, joka rajoittaa julkista aseiden kantoa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut