Viron pääministeri Kallas FT:lle: Naton nykyisellä puolustus­suunnitelmalla Viro pyyhkäistäisiin sodassa maailman­kartalta

Baltian maat ajavat muutosta Naton strategiaan.

Viron pääministeri Kaja Kallas kuvattiin, kun hän saapui EU-johtajien kokoukseen Brysseliin 31. toukokuuta.

23.6. 8:27

STT

Viron pääministeri Kaja Kallas kritisoi voimakkaasti sotilasliitto Naton nykyistä suunnitelmaa Baltian maiden puolustamiseksi Venäjän hyökkäyksen varalta.

Kallas sanoi keskiviikkona Financial Timesin mukaan, että tämänhetkisillä suunnitelmilla esimerkiksi Viro tulisi sotatilanteessa pyyhkäistyksi pois maailmankartalta – Tallinnan vanhaakaupunkia myöten.

Kallaksen mukaan Naton suunnitelmissa Venäjä saisi ottaa Baltian maat haltuunsa, minkä jälkeen Nato vapauttaisi maat puolen vuoden kuluessa. Hän vertasi tilannetta siihen, mitä Ukrainassa on nähty pian neljä kuukautta kestäneen sodan aikana.

”Jos vertaa Ukrainan ja Baltian maiden kokoa, se merkitsisi maiden ja kulttuurimme täydellistä tuhoutumista”, Kallas sanoo.

”Ne, jotka ovat käyneet Tallinnassa ja tietävät vanhankaupunkimme sekä sen satojen vuosien historian ja kulttuurin joka meillä täällä on – kaikki se pyyhkäistäisiin maailmankartalta, mukaan lukien meidän kansamme ja kansakuntamme.”

Nato lupaa vahvistusta

Viron, Latvian ja Liettuan tavoitteena on muuttaa Naton suunnitelmaa. Asiasta on tarkoitus keskustella ensi viikolla Naton huippukokouksessa Madridissa, jossa liittouman itäisen sivustan puolustus on tärkeä teema.

Nykyisessä strategiassa kussakin Baltian maassa on noin tuhat ulkomaista Nato-sotilasta. Baltian maat kuitenkin haluaisivat, että Nato puolustaisi koko niiden aluetta sodan alusta lähtien. Kallas huomautti, että esimerkiksi Venäjän väitetyt sotarikokset Ukrainan Butšassa tapahtuivat heti sodan alkuvaiheessa.

Kallas ehdottaa, että jokaiseen Baltian maahan sijoitettaisiin 20 000–25 000 Nato-sotilasta, joista ulkomaalaisia olisi 3 000–5 000.

Kysyttäessä Kallaksen kommenteista Naton viranhaltija totesi Financial Timesin mukaan, että Natolla on suunnitelmat kaikkien liittolaisten puolustamiseksi ja uhkien torjumiseksi.

”Mutta emme ikinä kerro operatiivisia yksityiskohtia. Pääsihteeri on tehnyt selväksi, että pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen on yksi ensi viikon huippukokouksen keskeisistä päätöksistä”, viranhaltija kertoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut