Afganistanin maanjäristyksen uhriluku nousee vauhdilla – kuolleita jo ainakin tuhat

Nukkumassa olleita on jäänyt loukkuun romahtaneisiin rakennuksiin.

Sotilaita ja Afganistanin Punaisen Ristin työntekijöitä kuvattiin maanjäristyksen jälkeen keskiviikkona 22. kesäkuuta Patikan maakunnassa.

22.6. 8:52 | Päivitetty 22.6. 16:53

Afganistanissa sattuneen maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on noussut ainakin tuhanteen, kertovat paikalliset viranomaiset. Lisäksi satoja ihmisiä on loukkaantunut. Järistys tapahtui maan itäosassa Paktikan ja Khostin maakunnissa lähellä Pakistanin vastaista rajaa.

Maa järisi aamun varhaisina tunteina paikallista aikaa. Ihmiset olivat tuolloin nukkumassa, ja useiden uskotaan jääneen loukkuun romahtaneisiin rakennuksiin.

Pahimpien tuhojen arvioidaan syntyneen Paktikan maakunnassa. Tiedon saaminen seudulta on hidasta.

Afganistanin hallituksen tiedottaja Bilal Karimi vetosi aiemmin tviitissä, että avustusjärjestöt lähettäisivät heti apua humanitaarisen katastrofin estämiseksi. Pelastustyöntekijöitä on alettu lennättää alueelle helikoptereilla.

”Ihmiset kaivavat hautoja toisensa jälkeen”, sanoi tiedotus- ja kulttuuriosaston johtaja Mohammad Amin Huzaifa Paktikassa. Hänen mukaansa pelkästään Paktikan maakunnassa on kuollut ainakin tuhat ihmistä.

Ensimmäisten tietojen mukaan järistyksen voimakkuus oli 5,9. Hieman myöhemmin Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus USGS ilmoitti järistyksen voimakkuudeksi 6,1. USGS:n mukaan järistys tapahtui noin 51 kilometrin syvyydessä.

Järistyksen saattoi havaita yli 500 kilometrin säteellä Afganistanissa, Pakistanissa ja Intiassa, kertoi puolestaan Euroopan maanjäristysvalvontakeskus EMSC.

Maanjäristykset aiheuttavat vahinkoa erityisesti maaseudulla

Maanjäristys on AFP:n mukaan maan kuolettavin lähes 25 vuoteen, vaikka maanjäristykset eivät ole harvinaisia Afganistanin alueella. Ne aiheuttavat merkittäviä vahinkoja erityisesti maaseudulla, missä monet asunnot ovat rakenteeltaan heiveröisiä.

Kymmeniä ihmisiä kuoli ja loukkaantui tammikuussa, kun kaksi järistystä iski maaseutualueille ja vaurioitti satoja rakennuksia läntisessä Badghisin maakunnassa.

Vuonna 2015 yli 380 ihmistä kuoli Pakistanissa ja Afganistanissa, kun voimakkuudeltaan 7,5 maanjäristys iski molempiin maihin. Tuolloin suurin osa kuolonuhreista oli Pakistanissa. Vuonna 1998 Afganistanissa Takharin maakunnassa tapahtui kaksi tuhoisaa maanjäristystä, jotka molemmat vaativat tuhansia kuolonuhreja. Helmikuussa iskeneessä maanjäristyksessä kuoli noin 4  500 ihmistä ja toukokuun lopussa maanjäristyksessä kuoli noin viisi tuhatta ihmistä. Helmikuinen maanjäristys oli voimakkuudeltaan USGS:n mukaan 5,9 ja toukokuinen maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,6.

Jo valmiiksi kriisissä

Maanjäristykset eivät ole harvinaisia Afganistanin alueella. Ne aiheuttavat merkittäviä vahinkoja erityisesti maaseudulla, missä monet asunnot ovat rakenteeltaan heiveröisiä.

Kymmeniä ihmisiä kuoli ja loukkaantui tammikuussa, kun kaksi järistystä iski maaseutualueille ja vaurioitti satoja rakennuksia läntisessä Badghisin maakunnassa.

Vuonna 2015 yli 380 ihmistä kuoli Pakistanissa ja Afganistanissa, kun voimakkuuden 7,5 maanjäristys iski molempiin maihin. Tuolloin suurin osa kuolonuhreista oli Pakistanissa.

Nyt sattuneen järistyksen vaikutuksia pahentaa se, että Afganistan on kamppaillut viime aikoina jo muutenkin ruokapulan ja muiden ongelmien kanssa. Maan tilanne on entisestään heikentynyt Taleban-hallinnon aikana.

Avustusjärjestöt ja YK ovat arvioineet, että Afganistan tarvitsee tänä vuonna miljardeja dollareita kriisin ratkaisemiseksi.

Uutinen päivittyy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut