Pääministeri Marin aloitti vierailunsa Länsi-Balkanilla: Montenegro ja Pohjois-Makedonia tukevat vahvasti Suomen Nato-jäsenyyttä

Pääministeri Sanna Marin tapasi maanantaina sekä Montenegron että Pohjois-Makedonian valtionjohtoa.

Pääministeri Sanna Marin vierailee alkuviikosta useissa Balkanin maissa. Kuva on otettu Helsingissä 15. toukokuuta.

20.6. 21:55

Pääministeri Sanna Marin (sd) aloitti maanantaina vierailunsa Balkanilla vierailemalla sekä Montenegrossa että Pohjois-Makedoniassa.

Keskustelujen aiheina olivat molemmissa maissa Suomen hakemus Naton jäseneksi ja sen merkitys Naton turvallisuuden vahvistamiseksi.

Marin keskusteli molemmissa maissa myös niiden EU-jäsenyysneuvotteluista. Suomi tukee sekä Montenegroa että Pohjois-Makedoniaa neuvotteluissa. Tapaamisten aiheisiin kuuluivat myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen seuraukset sekä tuki Ukrainalle.

Marin aloitti matkansa Montenegrosta, missä hän tapasi pääministeri Dritan Abazovićin ja parlamentin puhemiehen Danijela Đurovićin.

Marin kiitti Montenegroa selkeästä ja vahvasta tuesta Suomen Nato-jäsenyyshakemukselle ja sanoi sen merkitsevän paljon maiden suhteille, kerrotaan valtioneuvoston kanslian tiedotteessa.

”Keskustelimme siitä, kuinka jäsenyytemme tekee Pohjois-Euroopan lisäksi koko Natosta vahvemman. Otamme Naton turvallisuuden vakavasti, kuten olemme vuosikymmeniä ottaneet oman turvallisuutemme”, Marin sanoi.

Myöhemmin maanantaina Marin jatkoi Pohjois-Makedoniaan, jossa hän tapasi maan pääministerin Dimitar Kovačevskin, presidentti Stevo Pendarovskin ja parlamentin puhemiehen Talat Xhaferin.

Myös Pohjois-Makedonia korosti tapaamisen aikana vahvasti avointen ovien periaatetta. Maa on myös luvannut tehdä Suomen liittymisen ratifioinnin mahdollisimman nopeasti, valtioneuvoston kanslia kertoo.

Tiistaina Marin matkustaa Albaniaan ja Kroatiaan tapaamaan maiden johtoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut