Nato-keskusteluissa Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä ei saavutettu täyttä yhteisymmärrystä

Suomi ja Ruotsi jättivät jäsen­hakemuksensa toukokuussa, mutta prosessi ei ole päässyt etenemään Turkin vastustuksen vuoksi. Maanantaina maan edustajat keskustelivat.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi keskusteluja Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajien välillä rakentaviksi. Stoltenberg kuvattiin 16. kesäkuuta.

20.6. 7:07 | Päivitetty 20.6. 22:06

STT

Näkymä sopuun pääsemisestä ennen Madridin huippukokousta on epävarmuuden peitossa.

Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat keskustelivat maanantaina Brysselissä lähes viiden tunnin ajan siitä, miten Turkin ilmaisemat turvallisuushuolet Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista voitaisiin ratkaista.

Keskusteluissa ei saavutettu täyttä yhteisymmärrystä. Tasavallan presidentin kanslian tiedotteen mukaan päivän keskusteluissa saavutettiin selvää edistystä joissain asioissa, mutta toisissa asioissa on vielä matkaa sopuun.

Presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Petri Hakkaraisen mukaan tavoitteena on jatkaa keskustelua mahdollisimman pian. Kukin maa käy ensin läpi keskustelujen antia tahollaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvaili keskusteluja rakentaviksi. Naton tiedotteessa Stoltenberg sanoi odottavansa, että tie eteenpäin löydetään mahdollisimman pian.

Naton mukaan keskusteluja jatketaan lähipäivinä.

Nato-huippukokous edessä ensi viikolla

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi aihetta EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä Luxemburgissa. Haavisto totesi jo aamulla, että Suomella ei ollut suuria odotuksia tapaamisesta.

Alkuillasta Haavisto sanoi, että tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida, saavutetaanko keskusteluissa ratkaisua ennen Naton huippukokousta, joka järjestetään ensi viikolla Madridissa.

"Voi olla, että ihan tuonne Madridiin ei kaikki valmistu, mutta koko ajan tehdään työtä, jotta näitä tuloksia saataisiin aikaan”, Haavisto sanoi videoyhteyden välityksellä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Haaviston mukaan suurilla EU-mailla on hyvin vahva vakaumus sen suhteen, että Suomesta ja Ruotsista tulee Naton jäsenmaita. Myös merkittävistä Nato-maista Yhdysvalloista ja Britanniasta on tullut vahvaa tukea ratkaisujen löytämiseen.

"Löydetäänkö (ratkaisua) ennen Madridia, Madridin aikana vai vasta sen jälkeen, niin jää sitten nähtäväksi.”

Haaviston mukaan huonoin vaihtoehto olisi, jos ratkaisua jouduttaisiin odottamaan vuosi Turkin vaaleihin asti.

"Se tuntuu aika pitkältä ajalta tässä maailmantilanteessa.”

Kello 22.06: Uutinen päivitetty kauttaaltaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut