Macronin tukijat menettivät enemmistö­aseman Ranskan parlamentissa – presidentti joutuu etsimään uusia tukijoita

Äärioikeisto kasvatti paikkamääräänsä hurjasti. Vasemmiston ja vihreiden liittouma sai toiseksi eniten edustajia.

Presidentti Emmanuel Macron saapui äänestämään Ranskan parlamenttivaalien toisella kierroksella sunnuntaina 19. kesäkuuta.

20.6. 6:13 | Päivitetty 20.6. 9:17

STT

Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin tukijoiden Yhdessä-vaaliliitto on menettänyt enemmistöaseman parlamentissa, selviää maan sisäministeriön julkaisemista vaalituloksista. Liitto on saanut 245 paikkaa, kun ehdottomaan enemmistön saamiseksi tarvitaan vähintään 289 edustajaa.

Vasemmiston ja vihreiden Nupes-yhteenliittymä on saanut vaaleissa toisiksi eniten eli 131 paikkaa. Yhteenliittymän kärkihahmo Jean-Luc Melenchon kuvaili vaalitulosta alustavien tulosten perusteella ennen kaikkea vaalitappioksi istuvalle presidentille Macronille.

Lue lisää: Ranskan presidentti Macronin tukijoiden vaaliliitto menettämässä ennusteiden mukaan enemmistön parlamentissa

Äärioikeistolainen Kansallinen liittouma moninkertaisti paikkamääränsä, sillä sen riveistä parlamenttiin pääsee 89 edustajaa. Marine Le Penin liittoumalla on aiemmin ollut parlamentissa vain kahdeksan paikkaa.

Maassa äänestettiin sunnuntaina parlamenttivaalien toisella kierroksella. Ranskan parlamentissa on 577 paikkaa.

Ranskan sisäministeriön mukaan toisen kierroksen äänestysprosentti jäi alle 47 prosentin, kun ensimmäisellä kierroksella vastaava luku oli 47,5. Vuoden 2017 parlamenttivaalien toisella kierroksella äänioikeuttaan käytti vain 42,6 prosenttia.

Vasemmiston ja vihreiden yhteenliittymän kärkihahmo Jean-Luc Melenchon puhui yleisölle sunnuntaina 19 . kesäkuuta sen jälkeen, kun parlamenttivaalien toisen kierroksen ensimmäiset tulokset oli julkaistu.

Äärioikeistolainen Kansallinen liittouman Marine Le Pen puhui kannattajilleen, kun sunnuntain ensimmäiset vaalitulokset olivat tulleet. Huhtikuussa Le Pen hävisi Ranskan presidentinvaalit Emmanuel Macronille.

Pääministeri Borne: Enemmistön puute riski

Macronin tukijoiden enemmistöaseman menetys parlamentissa merkitsee vaikeuksia presidentin lupailemien veroleikkauksien, eläkeiän noston sekä hyvinvointi­uudistusten läpiviemisessä.

Ranskan pääministerin Elisabeth Bornen mukaan on riski, jos mikään puolue ei saa enemmistöä parlamenttiin. Borne kommentoi vaalien tilannetta televisioidussa puheessaan sunnuntaina, kun lopulliset tulokset eivät vielä olleet selvillä, mutta ennusteet kertoivat Macronin menettävän enemmistön.

Toukokuusta pääministerinä toimineen Bornen mukaan enemmistön puute on riski, kun ottaa huomioon edessä olevat haasteet. Bornen mukaan LREM-puolue, jota hän ja Macron edustavat, alkaa etsiä ratkaisua toimivan enemmistö muodostamiseksi heti maanantaina.

Enemmistöaseman menetys tarkoittaa käytännössä sitä, että Macronin tukijoiden on tehtävä yhteistyötä muiden oikeistopuolueiden kanssa saadakseen lakialoitteita läpi. Todennäköisimpänä kumppanipuolueena on perinteistä oikeistoa edustava republikaanit, joka sai ministeriön sivujen mukaan 61 paikkaa.

Republikaanien puheenjohtaja Christian Jacob teki kuitenkin selväksi, että helppoa kumppanuutta ei tule ja sanoi, että hänen puolueensa ”aikoo pysyä oppositiossa”. Jotkut muut republikaanien vaikuttajat näyttivät kuitenkin avoimemmilta yhteistyölle. Entinen oikeistoministeri Jean-Francois Cope sanoi, että Macronin ja republikaanien hallitussopimus ”on elintärkeä taistelussa ääritahojen nousua vastaan”.

Macronin puolelta valtiovarainministeri Bruno Le Maire myönsi, että ”ennennäkemättömässä tilanteessa tarvitaan paljon mielikuvitusta” hallitsevalta puolueelta. Poliittinen umpikuja voi kestää nyt viikkoja, kun presidentti pyrkii etsimään uusia tukijoita.

Pääministerin Elisabeth Bornen mukaan on riski, jos mikään puolue ei saa enemmistöä parlamenttiin. Borne kommentoi vaalien tulosta televisioidussa puheessa ennen kuin lopulliset tulokset oli saatu.

Kolme ministeriä joutuu eroamaan

Isku Macronille on myös se, että vaaleissa ehdolla olleita keskeisiä ministereitä putosi parlamentista. Tämä merkitsee heille myös ministerinpestin katkeamista. Ranskassa on sovittu, että ministerien on oltava parlamentin jäseniä.

Paikkansa parlamentissa menettivät terveysministeri Brigitte Bourguignon, merenkulkuministeri Justine Benin sekä ympäristöministeri Amelie de Montchalin, joka on ollut Macronin hallinnon tukipilareita viime vuosina. He eroavat hallituksesta.

Parlamenttivaalien seurauksena on myös mahdollista, että kotimaan politiikka tulee viemään yhä enemmän Macronin huomiota. Hän on viime kuukausina ollut kansainvälisellä kentällä ratkomassa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Parlamenttivaalin tulos ei suoraan vaikuta Ranskan ulkopolitiikkaan, sillä se on presidentin vastuualueita.

Päivitetty 20.6.2022 kello 9.15: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut