FT: Turkki hylkäsi kolmenväliset Nato-neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa – vaatii mailta kirjallisia vastauksia huoliinsa

Ulkoministeri Çavuşoğlun mukaan Turkki on toimittanut kysymyksensä Suomelle ja Ruotsille kirjallisesti, ja myös vastauksia odotetaan kirjallisessa muodossa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tervehti puolueväkeään Ankarassa 18. toukokuuta.

15.6. 15:23 | Päivitetty 15.6. 16:38

Turkki on torjunut Naton aloitteen käydä kolmenvälisiä keskusteluja Suomen ja Ruotsin kanssa maiden jäsenhakemuksista, kertoo Financial Times. Lehden haastatteleman Nato-virkailijan mukaan keskusteluja oli suunniteltu käytäväksi tänään.

Virkailijan mukaan Natossa ei kuitenkaan olla epätoivoisia tai paniikissa Turkin kieltäytymisen jälkeen. Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien totetutuminen on yhä ”diplomaattisten vaihtoehtojen puitteissa”, lähde muotoili Financial Timesille.

Turkki ilmoitti aiemmin keskiviikkona, että se odottaa Suomelta ja Ruotsilta kirjallista vastausta esittämiinsä huoliin maiden liittymisestä Natoon. Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu kertoi Turkin toimittaneen kysymyksensä Suomelle ja Ruotsille kirjallisessa muodossa ja korosti, että kysymyksiin odotetaan nyt kirjallista vastausta.

Turkki on toistuvasti ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Turkki syyttää Ruotsia ja Suomea PKK-kurdijärjestön epäiltyjen jäsenten kätkemisestä ja vastustaa myös maiden tekemiä päätöksiä kieltää asevienti Ankaraan Turkin Syyriassa tekemien sotatoimien vuoksi. Ruotsi ja Suomi asettivat asevientikiellon Turkin Syyriaan tekemän hyökkäyksen takia osana EU-rintamaa vuonna 2019.

Guardian-lehti kertoi tiistaina, että Turkki on uhannut olevansa valmis lykkäämään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä jopa vuodella.

Jotta Suomi ja Ruotsi voitaisiin hyväksyä Naton jäseniksi, puolustusliiton kaikkien 30 jäsenmaan pitää ratifioida liittymispöytäkirja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut