Ruanda yhä valmis ottamaan vastaan Britannian lähettämiä turvapaikanhakijoita – EIT:n päätös pysäytti kiistellyn lennon

Ihmisoikeusjärjestön varapuheenjohtajan mukaan EIT:n päätös osoittaa, kuinka vaarallisesti Britannian hallitus toimisi siirtäessään turvapaikanhakijoita Ruandaan.

Turvapaikanhakijoiden lähettämistä Ruandaan vastustava nainen piteli kylttiä Lontoossa 13. kesäkuuta.

15.6. 9:16 | Päivitetty 15.6. 17:30

STT

Ruandan hallitus sanoo olevansa edelleen sitoutunut ottamaan vastaan Britannian lähettämiä turvapaikanhakijoita, vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätös perui ensimmäisen lennon.

”Nämä tapahtumat eivät pidättele meitä. Ruanda on edelleen sitoutunut siihen, että tämä kumppanuus saadaan toimimaan”, sanoo hallituksen tiedottaja Yolande Makolo.

Britannian ensimmäinen turvapaikanhakijoita Ruandaan kuljettava lento peruttiin vain minuutteja ennen lähtöä EIT:n päätöksen takia.

Brittilehti Guardian kirjoittaa tilanteen vaikuttavan siltä, että maan sisäministeriöllä ei ole mahdollisuuksia valittaa päätöksestä. Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että EIT:n päätös lennosta ei tarkoita, että maan suunnitelma lähettää turvapaikanhakijoita Ruandaan on kuopattu, vaan koko toimintaperiaatetta tullaan käsittelemään oikeusteitse.

Ministeri pettyi päätökseen

Detention Action -ihmisoikeusjärjestön varajohtaja James Wilson kuvaili päätöstä historialliseksi Guardianin mukaan. Hänen mukaansa päätös osoittaa, kuinka vaarallisesti Britannian hallitus toimisi siirtäessään turvapaikanhakijoita Ruandaan.

”Se (EIT) harvoin puuttuu jäsenmaidensa oikeusasioihin.”

”EIT on osoittanut, että ketään ei tulisi pakottaa lentokoneeseen ennen kuin (Britannian) korkein oikeus käsittelee sopimusta vastustavan haasteemme ensi kuussa.”

Sisäministeri Priti Patel kertoi olevansa pettynyt EIT:n päätökseen. Hänen mukaansa valmistelut seuraavaa lentoa varten alkavat nyt.

BBC:n mukaan Britannian korkeimman oikeuden tuomari päätti viime viikolla, että hallituksen Ruanda-toimintaa tulisi tarkastella kokonaisuutena, mutta maan sisäministeri Pateltoimii laillisesti, jos hän sillä välin lähettää turvapaikanhakijoita Ruandaan.

Lennolla oli alun perin määrä olla 130 ihmistä, mutta tiistai-iltaan ajoitetulla lennolla oli tarkoitus lopulta olla seitsemän turvapaikanhakijaa.

Patel sanoi parlamentille, että hallitusta ”ei estetä tekemästä oikein”. ”Väistämättömät oikeudelliset viime hetken haasteet eivät estä meitä, emmekä salli väkijoukkojen estää poistoja”, hän sanoi

Karkotuksia vastustavia mielenosoituksia on järjestetty toistuvasti.

Hinnaksi satoja tuhansia

Guardian kertoo hallituslähteen vahvistaneen, että lento maksoi puoli miljoonaa puntaa (yli 575 000 euroa) ja se on jo maksettu julkisista varoista. Hallitus ei ole lehden mukaan avannut oikeuskustannuksia tai tulevien lentojen tai Ruandan-majoituksen hintoja.

Hallitus on Guardianin mukaan jo maksanut 120 miljoonan punnan ennakkomaksun Ruandalle sopimuksesta, jossa maahan majoitetaan osaa Britanniasta turvapaikkaa hakeneista ihmisistä.

Muun muassa Britannian oppositio ja kansalaisjärjestöt ovat jo aiemmin kritisoineet suunnitelmaa epäinhimilliseksi. Kriitikot ovat nostaneet esille muun muassa sen, että turvaa hakevien ihmisten majoittaminen ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneessä Ruandassa on kyseenalaista.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty totesi, että suunnitelma on shokeeraavan huonosti tehty. Järjestön mukaan suunnitelma lisää kärsimystä ja siihen myös palaa suuria määriä julkisia varoja.

Päivitetty 15.6.2022 kello 17.30: Lisätty sisäministeri Priti Patel kommentti ja päivitetty juttuun tuoreita tietoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut