Britannia julkaisi lakiesityksen, joka muuttaisi yksipuolisesti Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta – EU uhkaa Britanniaa oikeustoimilla

Britannian ulkoministeri Liz Truss kutsui lakiehdotusta ”kohtuulliseksi, käytännön ratkaisuksi Pohjois-Irlannin ongelmiin” ja sanoi, että se ei riko kansainvälistä oikeutta.

Britannian ulkoministeri Liz Truss kuvattiin 17. toukokuuta.

13.6. 20:29 | Päivitetty 13.6. 21:45

Britannian hallitus on julkistanut lakiesityksen, jossa ehdotetaan Pohjois-Irlannin brexit-kauppasopimuksen muutosta. Britannian ulkoministeri Liz Truss kutsui lakiehdotusta ”kohtuulliseksi, käytännön ratkaisuksi Pohjois-Irlannin ongelmiin” ja sanoi, että se ei riko kansainvälistä oikeutta, BBC kertoo.

”Olemme hyvin selvillä siitä, että toimimme lain mukaisesti”, Truss sanoi.

Lakiesityksessä hallitus lupaa BBC:n mukaan poistaa ”tarpeettomat” paperityöt tavaratarkastuksista ja Pohjois-Irlannin yrityksille samat verohelpotukset kuin muualla Britanniassa.

Tasavaltalaismielisen Sinn Fein -puolueen johtaja Michelle O'Neill syytti pääministeri Boris Johnsonia epävakauden ja epävarmuuden lisäämisestä Pohjois-Irlantiin.

”Boris Johnsonin toiminta on laitonta, hän rikkoo selvästi kansainvälistä oikeutta yksityiskohdista riippumatta”, O'Neill sanoi.

Lue lisää: Tyrmistys: Brittihallitus uhmaa itse neuvottelemaansa Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta, joka oli äärimmäisen vaikea saada aikaan – hauraat välit koetuksella

EU ei neuvottele uudelleen ”avioerosopimusta”

EU uhkaa Britanniaa oikeustoimilla maan hallituksen julkaiseman lakiesityksen takia. Sen mukaan esitys pyrkii muuttamaan Pohjois-Irlannin kauppasopimusta yksipuolisesti.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic sanoi, ettei EU neuvottele uudelleen ”avioerosopimusta”. ”Yksipuolinen toiminta vahingoittaa keskinäistä luottamusta. Komissio arvioi nyt Britannian lainsäädäntöluonnoksen”, Sefcovic sanoi toimittajille Brysselissä.

EU harkitsee Sefcovicin mukaan nyt myös keskeytetyn rikkomusmenettelyn uudelleen aloittamista Britanniaa vastaan. Lisäksi EU harkitsee varapuheenjohtajaan mukaan muiden uusien tapausten aloittamista.

Tarkoituksena olisi Sefcovicin mukaan suojella EU:n sisämarkkinoita riskeiltä, joita pöytäkirjan rikkominen aiheuttaa EU:n yrityksille, kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle.

Pöytäkirjassa edellytetään Englannista, Skotlannista ja Walesista Pohjois-Irlantiin saapuvien tavaroiden tarkastuksia, jotta voidaan seurata tuotteita, joita voitaisiin mahdollisesti viedä EU:n alueelle Irlannin tasavallan kautta.

EU: Ei voi yksipuolisesti päättää poiketa

Brittihallitus ilmoitti jo toukokuussa aikovansa merkittävästi muuttaa Pohjois-Irlantia ja Irlantia koskevan pöytäkirjan kauppasääntöjä.

Sopimus tehtiin EU:n kanssa vuonna 2020. EU on aikaisemmin ilmoittanut, ettei pöytäkirjan sisällöstä voi yksipuolisesti päättää poiketa. EU on vastustanut muutosta ja sanoo, että sopimuksen peruuttaminen rikkoo kansainvälistä oikeutta.

BBC:n mukaan Britannian hallitus on kiistänyt tämän väittäen, että muutokset tarkoittavat Britannian pysymistä yhdessä.

Pohjois-Irlannin asema oli yksi vaikeimmista kysymyksistä koko brexit-neuvotteluissa, joten Britannian aikoma yksipuolinen irtiotto tyrmistyttää sekä naapurimaa Irlantia että muita EU-maita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut