Ruotsi vältti täpärästi hallituskriisin – Oikeus­ministeri sai valtiopäivien tuen yhden äänen erolla

Oikeusministeri Morgan Johansson jatkaa ministerinä saatuaan valtiopäivien luottamuksen.

Ruotsin oikeusministeri Morgan Johanssonin luottamuksesta äänestettiin tiistaina valtiopäivillä.

7.6. 11:09 | Päivitetty 7.6. 14:52

RUOTSISSA valtiopäivät on antanut tukensa oikeusministeri Morgan Johanssonille, jonka luottamuksesta valtiopäivät äänesti tiistaina kello 13 jälkeen Suomen aikaa.

Tuki tuli pienimmällä mahdollisella marginaalilla. Johanssonin kaatamiseksi äänesti 174 edustajaa, mutta ministerin kaataminen olisi vaatinut 175 ääntä.

Ratkaisevan äänen antoi valtiopäiväedustaja Amineh Kakabaveh, joka istuu valtiopäivillä sitoutumattomana edustajana. Oikeusministerin kaatamiseksi olisi vaadittu Kakabavehin ääni, mutta hän päätti äänestää tyhjää.

Äänestyksessä oli kyse epäluottamuksesta oikeusministerin toimiin jengirikollisuuden kitkemiseksi. Äänestyksen takana olivat ruotsidemokraatit ja epäluottamusaloitetta tukivat maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja liberaalit.

KAKABAVEH kertoi äänestyspäätöksestään aamulla Ruotsin yleisradion haastattelussa.

Kurditaustaisella Kakabavehilla on Ruotsin valtiopäivillä merkittävä rooli. Aiemmin vasemmistopuoluetta edustanut mutta nyt sitoutumattomana valtiopäivillä istuva Kakabaveh on monissa merkittävissä äänestyksissä antanut ratkaisevan äänen.

Esimerkiksi viime syksynä Kakabaveh antoi ratkaisevan äänen pääministeriäänestyksessä, jossa Magdalena Anderssonista tuli pääministeri. Roolinsa ansiosta Kakabaveh on muun muassa solminut pääministeripuolue sosiaalidemokraattien kanssa kurdien tukemista koskevan sopimuksen. Näin Kakabaveh linkittyy myös Ruotsin ja Suomen Nato-polkuun, sillä Turkki vastustaa Ruotsin hallituksen ja Kakabavehin yhteistyötä.

Kakabaveh kertoi aamulla Ruotsin yleisradiolle, että sosiaalidemokraatit ovat luvanneet pitää kiinni kurdien tukemisesta. Se oli myös syy sille, että Kakabaveh ei aio äänestää oikeusministerin epäluottamuksen puolesta.

Juttu päivitetty 7.6.2022 kello 14.17: Juttuun päivitetty luottamusäänestyksen tulos.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut