Maailmanlaajuiset kriisit eivät saa viedä huomiota ilmastotoimilta, sanoo YK:n ilmastopäällikkö – "Meillä ei ole enää varaa edetä vain vähitellen"

Maailmassa huomiota saavat useat kansainväliset kriisit kuten sota Ukrainassa sekä koronapandemia ja sen vaikutukset.

YK:n ilmastopäällikön tehtävästään väistyvän Patricia Espinosan mielestä ei ole hyväksyttävää vedota haastaviin aikoihin, sillä ilmastonmuutos kuitenkin etenee räjähdysmäisesti.

7.6. 6:20

Maailmanlaajuiset kriisit eivät saa kääntää huomiota pois kiireellisistä ilmastotoimista, sanoo YK:n ilmastopäällikkö Patricia Espinosa. Maailmassa huomiota saavat useat kansainväliset kriisit kuten sota Ukrainassa, koronapandemia ja sen vaikutukset sekä talous-, energia- ja ruokakriisit.

Tehtävästään väistyvän Espinosan mukaan ei ole hyväksyttävää vedota haastaviin aikoihin, sillä ilmastonmuutos kuitenkin etenee räjähdysmäisesti.

Lue lisää: Tuore raportti kertoo ilmaston tilan heikentyneen: Pariisin ilmastosopimuksen rajat alkavat pian tulla vastaan

”Meillä ei ole enää varaa edetä vain vähitellen. Meidän on vietävä neuvotteluja nopeammin eteenpäin. Maailma odottaa sitä.”

Espinosa avasi maanantaisella puheellaan Saksassa pidettävän YK:n ilmastonmuutoskonferenssin. Konferenssissa luodaan pohja merkittäville YK:n neuvotteluille, jotka pidetään tänä vuonna Egyptissä.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportissa sanotaan, että jos kaikilla sektoreilla ei toteuteta välittömiä ja syvälle meneviä leikkauksia päästöihin vuoteen 2025 mennessä, on lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna mahdotonta. Raportin mukaan meneillään ovat ratkaisevat hetket ilmaston lämpenemisen kannalta.

"Erittäin huolestuttavaa"

Nykytilanteessa maailma ei todennäköisesti pysty täyttämään Pariisin ilmastosopimuksen sitoumusta rajoittaa ilmastonlämpenemistä reilusti alle kahden asteen ja mieluiten 1,5 asteeseen.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung -ilmastoinstituutin johtaja Johan Rockström sanoo, että ilmastotoimien ja tieteellisen aineiston välillä on kuilu.

”Tämä on erittäin huolestuttavaa”, Rockström sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut