Viron pääministeri Kallas varoittaa maan mahdollisen uuden hallituksen sisältävän Putinia myötäileviä äärioikeistolaisia

Virossa osa puolueista käy neuvotteluja uuden hallituksen muodostamisesta tiistaina. Pääministeri Kaja Kallas sanoi perjantaina haluavansa uuden hallituksen kokoon maanantaiksi, mutta näin ei käynyt.

Viron pääministeri Kaja Kallas vieraili Lontoossa maanantaina. Hän ilmoitti perjantaina haluavansa lopettaa hallitusyhteistyön keskustapuolueen kanssa.

6.6. 21:40

Virossa etsitään uutta hallituskokoonpanoa sen jälkeen, kun pääministeri Kaja Kallas ilmoitti perjantaina haluavansa lopettaa hallitusyhteistyön keskustapuolueen kanssa.

Yhteistyön kariutumisen taustalla on Kallaksen mukaan hallituksen toimivuuden ongelmat ja keskustapuolueen omien etujen ajaminen.

Viimeinen niitti yhteistyölle oli viime keskiviikko, jolloin keskusta kaatoi yhdessä oppositiossa olevan äärikonservatiivisen Ekre-puolueen kanssa hallituksen hyväksymän lakiesityksen. Lakiesitys koski viron esikouluopetusta, ja se oli hyväksytty hallituksen sisällä yksimielisesti.

”Olen yrittänyt pitää tämän hallituskoalition pystyssä niin pitkään kuin mahdollista, mutta valitettavasti jossain tulee raja vastaan. On selvää, ettei tämä toimi ja meidän pitää löytää uusia ratkaisuja, koska Viro tarvitsee uusia ratkaisuja”, Kallas sanoi perjantaina Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan.

Kallas kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaina, että hän ei ole valmis muodostamaan uutta hallitusta Ekren kanssa. Sen sijaan hän pyrkii saamaan hallitukseen konservatiivisen Isänmaa-puolueen ja sosiaalidemokraatit. Hallituksen piti Kallaksen perjantaisten lausuntojen mukaan olla valmis ennen hänen maanantaista vierailuaan Britanniaan.

Kallaksen kannasta huolimatta maanantaina ei näyttänyt siltä, että Viroon oltaisiin saamassa uutta hallitusta. Isänmaa-puolueen puheenjohtaja Helir-Valdor Seeder sanoi ERR:lle maanantaina aamupäivällä, ettei puolue todennäköisesti ole valmis aloittamaan hallitusneuvotteluita minkään puolueen kanssa maanantaina.

Alkuillasta pidetyssä lehdistötilaisuudessa Seeder kertoi, että puolue haluaisi tehdä lopullisen päätöksen asiasta lauantaina. Päätöksiä koalitioneuvotteluista hallituskriisin ratkaisemiseksi ei tehdä ennen kuin keskusteluja on käyty molempien puolien kanssa.

Britannian vierailunsa yhteydessä Kaja Kallas sanoi The Guardanin mukaan, että jos hänen hallitusneuvottelunsa kariutuvat, on Virolla edessään hyvin erilainen hallitus. Tähän uuteen hallitukseen kuuluisi hänen mukaansa Venäjä-mielisiä äärioikeistolaisia, jotka vastustavat ukrainalaispakolaisten vastaanottoa ja noudattavat samoja ajatuksia kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Isänmaa-puolue haluaa puolestaan Seederin mukaan keskustella sekä reformipuolueen ja sosiaalidemokraattien että keskustapuolueen ja Ekren edustajien kanssa. Tarkoituksena on hänen mukaansa selvittää, minkälaisia tavoitteita ja vaatimuksia muilla puolueilla on.

Seeder sanoo uskovansa, että yhdelle ryhmälle myöntävän vastauksen antaminen ilman, että toiselta ryhmältä kysytään mitään on merkki ”todella huonosta poliittisesta kulttuurista”. Jos yhteisen maaperän löytäminen ei onnistu viiden puolueen kesken, voi Seederin mukaan olla myös mahdollista, että maassa tullaan näkemään vähemmistöhallitus.

Omasta puolestaan Seeder kehottaa puolueita keskustelemaan myös kolmikantaisesti, eikä jäämään vain kahdenvälisiin keskusteluihin. Tällä voitaisiin hänen mukaansa estää ajan tuhlaamista ja ”kuplien” syntymistä.

Ekren puheenjohtaja Martin Helme puolestaan sanoi ERR:n haastattelussa, että keskustapuolue on pyytänyt puoluetta muodostamaan hallituksen. Ekren johto keskustelee hänen mukaansa asiasta tiistaina, ja Helme pitää todennäköisenä, että hän saa luvan aloittaa neuvottelut. Ekre vastustaa Helmen mukaan muun muassa ukrainalaispakolaisten saapumista Viroon, minkä lisäksi hän pitää Kallaksen hallituksen asettamia koronavirusrajoitteita perusoikeuksien ja -vapauksien ”jyräämisenä”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut