Britannian pääministeri Boris Johnson voitti puolueensa epäluottamusäänestyksen, mutta pienellä marginaalilla – sai vuoden mittaisen koskemattomuuden

Konservatiiveista peräti 41 prosenttia äänesti Boris Johnsonin epäluottamuksen puolesta. Johnson itse kuvaili äänestysvoittoaan vakuuttavaksi ja ratkaisevaksi.

Britannian pääministeri Boris Johnson kuvattiin virka-asunnollaan Downing Street 10:ssä 6. kesäkuuta maanantaina. Saman päivän iltana hän joutui puolueensa äänestykseen epäluottamuksesta. Johnson tapasi maanantaina Viron pääministeri Kaja Kallaksen Lontoossa.

6.6. 10:55 | Päivitetty 7.6. 0:02

Aamulehti

Britannian pääministeri Boris Johnson joutui konservatiivipuolueensa äänestykseen epäluottamuksesta maanantai-iltana. Johnson voitti äänestyksen 59 prosentin enemmistöllä.

Johnsonin luottamuksen puolesta äänesti 211 edustajaa ja sitä vastaan äänensä antoi peräti 148 parlamentin jäsentä. Kaikki parlamenttiryhmän jäsenet äänestivät. Uutistoimisto Reuters kuvailee voittomarginaalia suhteellisen pieneksi. Äänimäärän kertoi konservatiivien parlamenttiedustaja sir Graham Brady maanantai-iltana.

Johnson kommentoi voittoaan muun muassa yleisradioyhtiö BBC:lle myöhään maanantaina sanomalla, että voitto oli vakuuttava ja että nyt maan on mahdollista jatkaa eteenpäin.

Hän vastasi kysymykseen nopeista vaaleista, ettei ole todellakaan niiden kannalla.

”Mielestäni se on vakuuttava tulos, ratkaiseva tulos, ja se tarkoittaa, että voimme hallituksessamme siirtyä eteenpäin ja keskittyä asioihin, joilla mielestäni on todella merkitystä ihmisille", hän sanoi toimittajille.

Johnsonin edeltäjä Theresa May sai omassa epäluottamusäänestyksessään joulukuussa vuonna 2018 lähes 63 prosentin tuen. Vajaa seitsemän kuukautta äänestyksen jälkeen May siirtyi sivuun pääministerin tehtävästä, Reuters kirjoittaa. Mayn omalta puolueeltaan saaman epäluottamuksen taustalla oli konservatiivien tyytymättömyys siihen, millaisen brexit-sopimuksen May hallituksineen sopi EU:n kanssa marraskuun lopussa vuonna 2018.

Britannian opetusministeri Nadhim Zahawi kommentoi Sky News -uutiskanavalle Johnsonin tulosta tuoreeltaan sanomalla, että pääministeri voitti äänestyksen komeasti.

”Pääministeri voitti komeasti. On mielestäni tärkeää muistaa, että onnistumme vain, jos pysymme yhtenäisinä. Toivon, että voimme nyt unohtaa tämän ja jatkaa työn tekemistä”, Zahawi sanoi kanavalle.

Taustalla niin kutsuttu partygate

Keskeinen syy epäluottamuksen esitykselle oli se, että koronarajoituksia rikottiin juhlissa, jotka pidettiin pääministeri Johnsonin virka-asunnolla. Tapausta kutsutaan Britanniassa partygateksi.

Omiensa lisäksi työväenpuolue näyttäisi niin ikään olevan haastamassa vakavasti konservatiivit kannatuksessa.

Ilmoituksen siitä, että Johnsonin kannatus punnitaan äänestyksessä, antoi maanantaina aamulla parlamenttiedustaja Brady. Salaisen äänestyksen käynnistämiseen tarvittiin Johnsonin puolueen alahuoneen edustajilta vähintään 54 epäluottamuskirjettä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Johnsonin tiedottaja sanoi aamun uutisen jälkeen, että äänestys luottamuksesta on pääministerille mahdollisuus "vetää raja ja jatkaa eteenpäin".

"Pääministeri pitää tervetulleena mahdollisuutta esittää kantansa kansanedustajille”, tiedottaja lisäsi.

Hänen mukaansa Johnson myös muistuttaa puolueensa kansanedustajia yhtenäisyydestä ja keskittymisestä äänestäjille tärkeisiin asioihin.

Epäluottamus 180:ltä olisi kaatanut Johnsonin

Johnsonin aseman ratkaisi yksinkertainen äänten enemmistö. Jos yli puolet konservatiivien alahuoneen edustajista olisi äänestänyt Johnsonin erottamisen puolesta, hän olisi menettänyt asemansa puoluejohtajana ja häntä olisi estetty kilpailemasta tulevissa johtajavaaleissa.

Mikäli Johnson sen sijaan saa yli puolet äänistä, kuten myös kävi, hän pysyy puolueen johtajana ja hän saa vuoden mittaisen koskemattomuuden uusista luottamusäänestyksistä.

Johnsonin erottamiseksi konservatiivien johdosta olisi tarvittu epäluottamus vähintään 180:ltä puolueen alahuoneen kansanedustajalta. Brittiläinen televisioverkko ITV arvioi jo aiemmin maanantaina, että noin laaja epäluottamus ei ole todennäköinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut