Kazakstanissa kansa näyttää puoltavan presidentin vallan rajoittamista

Istuvan presidentin vallan lisäksi muutosehdotukset kajoavat maan entisen presidentin vaikutusvaltaan.

Virkailijat laskivat kansanäänestyksessä annettuja ääniä Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa sunnuntaina 5. kesäkuuta.

5.6. 22:59

Keski-Aasiassa Kazakstanissa presidentin valtaa rajoittavat perustuslain muutokset näyttävät menevän läpi. Maassa on äänestetty sunnuntaina kansanäänestyksessä useista uudistuksista maan perustuslakiin. Ovensuukyselyiden perusteella yli 74 prosenttia äänestäjistä näyttää kannattavan muutoksia, kerrotaan hallinnon Telegram-kanavalla.

Muutokset tähtäävät presidentin vallan rajoittamiseen ja pyrkivät vahvistamaan parlamentaarista ja paikallista päätöksentekoa.

Maa hakee uutta suuntaa sen jälkeen, kun tammikuun alussa alkaneet mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi levottomuuksiksi. Nestekaasun hinnankorotuksista alkunsa saaneissa levottomuuksissa kuoli yli 200 ihmistä ja lähes 10 000 mielenosoittajaa otettiin kiinni. Järjestystä turvaamaan saapuivat presidentti Kasym-Žomart Tokajevin pyynnöstä myös Venäjän johtaman CSTO-turvallisuusjärjestön joukot.

Lue lisää: Kazakstanin levottomuuksien uhrimäärä nousi yli kahdensadan – lähes 10 000 mielenosoittajaa otettiin kiinni

Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev antoi sunnuntain kansanäänestyksessä oman äänensä Nur-Sultanissa.

Kazakstanissa presidentin laajat valtaoikeudet ovat peruja presidentti Nursultan Nazarbajevin valtakaudelta, jolloin hän haali valtaa itselleen useaan otteeseen. Vaikka Nazarbajev vetäytyi presidentin tehtävästä vuonna 2019, varmisti hän itselleen merkittävän poliittisen vallankäyttäjän aseman säilyttämällä itsellään kansankunnan johtajan arvonimen.

Ex-presidentin tittelit riisuttaisiin

Aloite perustuslain muutoksiin tuli nykyiseltä presidentiltä Tokajevilta. Tokajev on Nazarbajevin valitsemana seuraaja, jonka katsottiin ennen alkuvuoden levottomuuksia olevan vain nimellinen hallitsija, jonka taustalla todellista valtaa käyttää Nazarbajev ja hänen äveriäs lähipiirinsä.

Tokajevin ja Nazarbajevin yhteistä historiaa vasten käänteentekevinä muutoksina on pidetty niitä, jotka riisuvat etuoikeuksia ja kansankunnan johtajan tittelin Nazarbajevilta. Perustuslain muutokset myös estäisivät presidenttiä jatkossa kuulumasta poliittisiin puolueisiin ja hänen lähipiiriään työskentelemästä merkittävissä tehtävissä maan hallinnossa.

Kazakstanissa ei ole ollut huomattavaa muutosehdotuksia vastustavaa liikehdintää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut