Talouskriisi on nakertanut Erdoğanin suosiota Turkissa – pian itsevaltaisella kansan­miehellä on edessään poikkeuksellisen haastavat vaalit

Itsevaltaisen kansanmiehen suosiota on nakertanut etenkin monet turkkilaiset tiukille ajanut talouskriisi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui puolueväelleen Ankarassa 1. kesäkuuta. Asiantuntija arvioi, että Erdoğanilla voi olla ensi vuonna edessään haastavat vaalit.

4.6. 16:02

STT

Turkissa järjestetään ensi vuonna parlamentti- ja presidentinvaalit, jotka voivat olla haastavimmat vuosiin maata itsevaltaisella otteella johtavalle presidentti Recep Tayyip Erdoğanille ja hänen AKP-puoluelleen.

Presidentin suosio on ollut laskussa etenkin Turkkia viime vuosina koettelevan talouskriisin vuoksi, sillä nimenomaan talous on ollut yksi syy Erdoğanin suosiolle.

”Hän paransi pääsyä palveluihin, palkat nousivat ja talous kasvoi”, kuvaa Erdoğanin valtakauden alkua Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin Turkin-tutkimusohjelman johtaja Soner Çağaptay. ”Mutta hänessä on myös toinen puoli poliitikkona, joka on synnynnäinen populisti.”

Lue lisää: Tämä mies aloitti härskin pelin ja yllätti Suomen, mutta kuka hän on? – Näin Turkin presidentti muuttui itsevaltiaaksi

Tämä näkyy muun muassa siinä, että Erdoğan mollaa vastustajiaan ja samalla oikeastaan kaikkia turkkilaisia, jotka häntä eivät äänestä.

Turkkia on kuvattu lähes kliseisen paljon jakautuneeksi yhteiskunnaksi, ja näitä jakolinjoja Erdoğan on sekä hyödyttänyt että lietsonut. Erdoğan on koko valtakautensa ajan vedonnut etenkin uskonnollis-konservatiivisempaan väestöön, jota hän katsoi Turkin vanhan, maallistunutta tasavaltaa korostaneen eliitin sortaneen ja katsoneen alaspäin.

Uudistajasta itsevaltaiseksi johtajaksi

Viime vuosina presidentin suosio on kuitenkin rapissut, kun Erdoğan ei ole onnistunut hoitamaan Turkkia ravistelevaa talouskriisiä, joka on iskenyt myös moniin AKP:n perinteisiin äänestäjiin. Inflaatio on ollut maassa huimaa, ja liiran arvo romahtanut kovaa vauhtia. Monissa gallupeissa Erdoğanin ja tämän valtapuolueen suosio on ollut ennätysalhainen.

”Erdoğanin malli on toiminut vain yhdessä talouskasvun kanssa. Talous on ollut erittäin tärkeä osa Erdoğanin voittobrändiä vaaleissa. Siksi uskon, että tulevissa vaaleissa hän nojaa yhteistyöhön Turkin oikeistopuolueiden kanssa ja lisää vastustajiensa vainoa, lannistamista ja mollaamista ja erilaisia kulttuurisotia”, Çağaptay sanoo.

Lue lisää: Erdoğan vaatii, että Turkista käytetään kansain­välisissä yhteyksissä vastedes nimeä ”Türkiye” eikä ”Turkey”

CHP-puolueen Ekrem İmamoğlu nousi Turkin edellisissä paikallisvaaleissa Istanbulin pormestariksi. İmamoğlu kuvattiin 23. kesäkuuta 2019, kun hän saapui pitämään paikallisvaalien voittopuhettaan.

Myös Turkki-tutkija Halil Gürhanli on arvioinut Politiikasta-lehdessä, että vastakkainasettelun ylläpito ja vahvistuminen ovat ehto Erdoğanin ja siten koko AKP:n hegemonian säilymiselle turkkilaisessa politiikassa.

Erdoğanin puolue AKP onkin jo julistautunut liittoutuvansa kahden turkkilaisen äärioikeistopuolueen kanssa.

Voiko valta vaihtua vaaleilla?

Säröjä Erdoğanin vallassa on näkynyt jo viime vaaleissa. Vaikka Erdoğanin puolue AKP voitti vuoden 2019 paikallisvaalit, onnistui maan suurin oppositiopuolue, tasavaltainen CHP viemään vaalivoiton kaikissa Turkin suurimmissa kaupungeissa. Kaikkein kirvelevin Erdoğanille lieni Turkin suurimman kaupungin Istanbulin menetys CHP:n karismaattiselle ehdokkaalle Ekrem İmamoğlulle.

”İmamoğlun voitto ja nousu pormestariksi oli merkittävää, sillä nimenomaan Istanbulin pormestarina toimiessaan Erdoğan rakensi poliittisen brändinsä”, Çağaptay sanoo. ”Jos İmamoğlu lähtee ehdolle Erdoğania vastaan ensi vuoden vaaleissa, siitä tulee kiinnostava taistelu.”

Mutta voiko valta enää vaihtua Turkissa vaaleilla? Itsevaltaisella presidentti Erdoğanilla on valta niin mediasta kuin oikeuslaitoksesta, eikä kampanjointia voida pitää siksi reiluna.

Samalla kuitenkin itse vaalit ovat kuitenkin Turkissa olleet vapaat, ja esimerkiksi ääntenlaskenta on sujunut pääosin reilusti. ”Jos oppositio onnistuu suojelemaan ääntenlaskua ja äänestämistä ja varmistamaan, että se on reilu, se voi hyvinkin voittaa vaalit”, Çağaptay sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut