Nato-kannassaan nopean muutoksen tehneiden sosiaali­demokraattien suosio kasvaa Ruotsissa – ympäristö­puolue ja liberaalit vaarassa pudota valtiopäiviltä

Hallituspuolueella on 12 prosenttiyksikön etumatka seuraavana tulevaan oppositiopuolueeseen.

Pääministeri Magdalena Andersson johtaa Ruotsin sosiaalidemokraatteja.

2.6. 10:56

Ruotsissa hallituspuolue sosiaalidemokraatit jatkaa ylivoimaisesti suosituimpana puolueena, kertoo maan tilastokeskuksen SCB:n tuore mielipidekysely. Sosiaalidemokraatit on lisännyt kannatustaan, ja sitä äänestäisi nyt melko tarkalleen kolmasosa eli 33,3 prosenttia valitsijakunnasta.

Sosiaalidemokraattien kannatus kasvoi edellisestä marraskuussa tehdystä SCB:n suosiomittauksesta yli neljä prosenttiyksikköä.

Ympäristöpuolueelle ja liberaaleille tuorein kysely sen sijaan povaa putoamista valtiopäiviltä ensi syyskuun vaaleissa. Molempien puolueiden kannatus jää alle neljän prosentin äänikynnyksen, vaikka liberaalien kannatus kasvoikin edellisestä kyselystä.

Pääoppositiopuolue maltillisen kokoomuksen kannatus jäi kyselyssä 21,3 prosenttiin. Sosiaalidemokraattien etumatka toiseksi suurimpaan puolueeseen on 12 prosenttiyksikköä.

Kolmanneksi suosituin puolue SCB:n kyselyssä on ruotsidemokraatit 17 prosentin kannatuksella, takapakkia edelliseen kyselyyn kirjattiin 1,6 prosenttiyksikköä.

Kaikki muut puolueet tulevat kaukana perässä jääden selvästi alla kymmenen prosentin kannatuslukemiin. Eniten kannatustaan on menettänyt keskustapuolue, jota äänestäisi nyt 6,7 prosenttia vastaajista.

SCB:n tänään julkistettu kannatuskysely on viimeinen lajissaan ennen syyskuun vaaleja.

Turun yliopiston professori, mediatutkija Anu Koivunen arvioi Twitterissä, että sosiaalidemokraattien kannatusnousun taustalla on kannanmuutos Nato-kysymyksessä.

Ruotsi ja Suomi jättivät Natolle jäsenhakemuksensa toukokuussa. Nato-maa Turkki vastustaa niiden liittymistä ja vaatii muun muassa niitä luovuttamaan terroristeiksi syyttämiään henkilöitä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut