Yli kaksi kolmasosaa tanskalaisista kannatti kansanäänestyksessä maan liittymistä EU:n puolustuspolitiikkaan

”Kun Putin hyökkää vapaaseen maahan ja uhkaa Euroopan vakautta, me muut vedämme yhtä köyttä”, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoo.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kuvattiin Kööpenhaminassa Tanskassa keskiviikkona.

2.6. 6:39

Kööpenhamina

Tanskalaisista selvä enemmistö on kannattanut kansanäänestyksessä Tanskan liittymistä EU:n yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.

Yleisradioyhtiö DR:n mukaan kaikki äänet on saatu laskettua ja kaikkiaan noin 67 prosenttia äänestäneistä kannatti luopumista varaumasta, joka on jättänyt Tanskan EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan ulkopuolelle.

Vuonna 1993 hyväksytyt varaumat ovat pitäneet Tanskan tähän saakka ulkona EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kuvioista.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ehdotti varaumasta luopumista pari viikkoa sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi joukkonsa hyökkäämään Ukrainaan helmikuun lopulla.

”Tänä iltana Tanska on lähettänyt erittäin tärkeän viestin. Liittolaisillemme Euroopassa ja Natossa, sekä Putinille”, pääministeri Frederiksen kertoi hurraaville kannattajilleen.

”Me osoitamme, että kun Putin hyökkää vapaaseen maahan ja uhkaa Euroopan vakautta, me muut vedämme yhtä köyttä”, Frederiksen jatkoi.

DR:n mukaan ääniä annettiin vajaat 2,8 miljoonaa ja äänestysprosentti oli täten noin 66. Yleisradioyhtiö kertoi lopullisesta tuloksesta Suomen aikaa torstain puolella hieman puolenyön jälkeen.

”Tanskalaiset ovat tehneet historiallisen valinnan”

EU-johtajat suitsuttivat keskiviikkoiltana tanskalaisten päätöstä.

”Tanskalaiset ovat tehneet historiallisen valinnan”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kirjoitti Twitterissä.

Michelin mukaan päätös hyödyttää Eurooppaa sekä turvaa ja vahvistaa paitsi EU:ta myös tanskalaisia itseään. Lisäksi Michel kuvaili pääministeri Frederiksenin ”määrätietoisen johtajuuden” olevan tervetullutta.

”Maailma on muuttunut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan”, Michel arvioi lisäksi tviitissään.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toivotti tervetulleeksi ”tanskalaisten vahvan viestin yhteiseen turvallisuuteen sitoutumisesta”. Hän kertoi myös, että Tanskan asiantuntijuutta puolustuksen saralla arvostetaan kovasti.

”Olen vakuuttunut siitä, että sekä Tanska että EU hyötyvät tästä päätöksestä. Olemme vahvempia yhdessä”, von der Leyen sanoi Twitter-tilillään julkaistussa viestissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut