Yhdysvalloissa on haudattu Uvalden kouluampumisen uhreja

Presidentti Biden pyysi Valkoisessa talossa vierailleelta Uuden-Seelannin pääministeriltä neuvoa väkivaltaan ja ääriajatteluun vastaamiseen.

Amerie Joe Garzan arkkua kannettiin 31. toukokuuta. Garzan oli yksi Robbin alakoulun oppilaista, joka kuoli kouluampumisessa.

1.6. 6:36

Uvalde

Yhdysvaltain Texasissa on haudattu ensimmäiset Uvalden viimeviikkoisen kouluampumisen uhrit.

Tiistain aikana haudan lepoon laskettiin ainakin kaksi 10-vuotiasta kouluampumisen uhria.

Viime viikon tiistaina Texasin Uvalden kouluampumisessa kuoli 19 koululaista ja kaksi opettajaa. Kyseessä oli pahin kouluampuminen Yhdysvalloissa noin kymmeneen vuoteen.

Suurin osa koulun 7–10-vuotiaista oppilaista on latinotaustaisia ja vähävaraisista perheistä. Uvalden latinoenemmistöisessä kaupungissa asuu noin 15 000 ihmistä.

Poliisin hitaita toimia ja päätöksiä kouluampujan pysäyttämiseksi on kritisoitu runsaasti. Yhdysvaltalaismedioiden mukaan maan oikeusministeriö ryhtyy tutkimaan viranomaisten toimia Texasin kouluampumisessa.

Lue lisää: Viranomaisjohtaja: Poliisi teki virheen kun ei tunkeutunut heti luokkaan, jossa Texasin kouluampuja oli

”He saattavat kertoa minulle, että tekivät virheen ja väärän päätöksen. Se ei tuo lapsenlapsenlastani takaisin”, kertoi 78-vuotias Ruben Mata Montemayor.

Texasin kuvernööri julisti Uvaldeen hätätilan

Tuoreen joukkoampumisen jälkimainingeissa on noussut jälleen esille myös vaatimuksia maan aselakien tiukentamisesta.

”Jos lapsi ei saa ikänsä vuoksi ottaa edes viinihuikkaa, hän on liian nuori ostamaan tuliaseita”, kertoi Houstonista uhrien muistoa kunnioittamaan tullut Pamela Ellis.

Texasin kuvernööri Greg Abbott kertoi tiistaina julistaneensa Uvalden kaupunkiin hätätilan.

Abbottin tiedotteen mukaan julistus avaa käyttöön paikallistason ja osavaltion resursseja, joilla voidaan jatkaa ”paljon kaivatun tuen antamista” kaikille tapahtuneesta kärsineille.

Tiedotteen mukaan julistuksella saadaan muun muassa avattua väliaikainen perhetukikeskus, josta kaupungin asukkaat saavat mielenterveysapua.

Biden: Uusi-Seelanti ottanut tärkeän roolin väkivaltaan ja ääriajatteluun puuttumisessa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pyytänyt Washingtonissa vierailulla olleelta Uuden-Seelannin pääministeriltä Jacinda Ardernilta neuvoa väkivaltaan ja ääriajatteluun vastaamisessa.

Lue lisää: Kouluampuja surmasi ainakin 19 lasta Texasissa – Biden nosti keskusteluun kysymyksen Yhdysvaltojen aselaeista: ”Älkää sanoko, että emme voi vaikuttaa tähän verilöylyyn”

Bidenin mukaan Ardernin hallinto on ottanut kansainvälisesti tärkeän roolin väkivaltaan ja ääriajatteluun puuttumisessa.

”Haluan tehdä asiassa yhteistyötä”, Biden kertoi.

Uudessa-Seelannissa Ardernia on kiitelty siitä, miten hän vastasi Christchurchissa vuonna 2019 tehtyihin joukkoampumisiin. Yhteensä 51 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui, kun valkoista ylivaltaa kannattanut australialaismies hyökkäsi kahteen moskeijaan.

Iskujen jälkimainingeissa Ardern muun muassa kiristi nopeasti maan aselakeja.

Biden vieraili sunnuntaina kouluampumisen järkyttämässä Uvaldessa puolisonsa Jill Bidenin kanssa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut