Greenpeace: Euroopan suuret lentoyhtiöt ovat epäonnistumassa päästövähennyksissään

Seitsemän suuren lentoyhtiön kasvihuonekaasupäästöt vastaavat Norjan, Ruotsin, Tanskan ja Suomen yhteisiä päästöjä.

Ryanair on yksi seitsemästä suuresta lentoyhtiöstä, jotka olivat mukana Greenpeacen selvityksessä. Sen mukaan Euroopan suuret lentoyhtiöt ovat epäonnistumassa päästövähennyksissään.

1.6. 6:00

Euroopan seitsemän suurinta lentoyhtiötä ovat epäonnistumassa yrityksissään vähentää hiilidioksidipäästöjään Pariisin ilmastosopimuksessa sovitulle tasolle, kertoo ympäristöjärjestö Greenpeacen tuore raportti.

Eurooppalaisten lentoyhtiöiden pitäisi vähentää ainakin kaksi prosenttia lennoistaan vuosittain vuoteen 2040 mennessä, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin rajoitettua puoleentoista asteeseen.

Lentoyhtiöillä ei selvityksen mukaan ollut sen paremmin vuosittaisia kasvihuonekaasujen vähennystavoitteita, lentojen määrän leikkaustavoitteita kuin tavoitteita täydellisen hiilivapauden saavuttamiseksikaan vuoteen 2040 mennessä.

Vääriä ja tehottomia ratkaisuja

Lentoyhtiöt turvautuvat Greenpeacen mukaan ilmastotoimissaan pääosin virheellisiin ja tehottomiin ratkaisuihin kuten hiilineutraaliuteen, päästökompensaatioon ja ympäristöä säästäviin lentopolttoaineisiin (SAF).

Vain kolme Euroopan suurimmista lentoyhtiöistä oli sitoutunut lyhyen tähtäimen päästövähennyksiin (GHC) seuraavan viiden vuoden aikana. Yksi kolmikosta aikoi vähentää päästöjään neljänneksellä vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä, kun taas kahden muun tavoitteet olivat tätäkin pienempiä.

Vuonna 2019 Euroopan seitsemän suurimman lentoyhtiön päästöt olivat 170 miljoonaa tonnia, mikä on yhtä paljon kuin Norjan, Ruotsin, Tanskan ja Suomen vuosittaiset päästöt yhteensä.

”Eurooppalaiset lentoyhtiöt levittävät väärien ratkaisujen savuverhoa. Se kuulostaa hyvältä, mutta pitää EU:n kytköksissä öljyyn ja vie huomion pois yhtiöiden hätkähdyttävistä päästöistä, uskottavien ilmastotavoitteiden puutteesta sekä riittämättömistä toimista taistelussa lentämisen aiheuttamia vaikutuksia vastaan”, sanoi Greenpeacen edustaja Herwig Schuster järjestön tiedotteessa.

Selvityksessä olivat mukana Lufthansa, Air France-KLM, IAG (mukaan luettuna British Airways ja Iberia), Ryanair, easyJet, SAS ja TAP Air Portugal.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut