Keskustelu Natosta jatkuu: Tuppurainen tapasi yhdys­valtalaisia lentoasemalla, Macronilla puhelu Erdoğanin kanssa

Ranskan Macron kehotti esikuntansa tiedotteen mukaan Turkkia kunnioittamaan Suomen ja Ruotsin päätöksiä hakea Nato-jäsenyyttä.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) tapasi Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäseniä Helsinki-Vantaan lentokentällä torstaina.

26.5. 18:05

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) tapasi Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsenet demokraattien Ruben Gallegon ja Sara Jacobsin sekä republikaanien Don Baconin torstaina aamupäivällä Helsinki-Vantaan lentokentällä. He olivat olleet Baltian-kierroksella ja vierailivat Suomessa lyhyesti ennen paluulentoaan.

Tuppuraisen mukaan he toistivat tapaamisessa jo aiemmin kuullun viestin siitä, että Yhdysvallat on vahvasti sitoutunut tukemaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Ajatus Suomesta hyvänä Nato-kumppanina oli avautunut heille hyvin myös Baltian kierroksen aikana.

”Suomesta oli puhuttu hyvin paljon, ja odotukset Suomen Nato-jäsenyyttä kohtaan ovat hyvin korkealla koko Itämeren alueen turvallisuuden näkökulmasta”, Tuppurainen kertoi.

Keskusteluissa oli sivuttu myös sitä, miten Turkin toiminta on hankaloittanut Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessin etenemistä.

”Kerroin heille Suomen valmiudesta vastata Turkista tulleisiin huolenaiheisiin”, Tuppurainen sanoi.

Myös Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan keskusteltiin.

”Mikäli rauhansopimukselle ehtoja asetetaan, niin niitä ei kukaan osapuoli voi sanella Ukrainan ylitse, vaan niiden täytyy olla sellaisia, jotka ovat Ukrainan hyväksyttävissä. Tässä meillä on hyvin samanlainen näkemys”, Tuppurainen sanoi.

Macron keskusteli Erdoğanin kanssa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui helatorstaina Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksista.

Macron kehotti esikuntansa tiedotteen mukaan puhelussa Erdoğania kunnioittamaan Suomen ja Ruotsin ”itsenäisiä, demokraattisen prosessin tuloksena tekemiä päätöksiä”, jotka Macronin mukaan ovat olleet maiden reaktio turvallisuusympäristön muutokseen. Macron viittasi ilmeisesti Suomen ja Ruotsin päätöksiin hakea Nato-jäsenyyttä.

Erdoğan on toistanut useasti, että Turkki ei voi hyväksyä Naton jäseniksi Suomea ja Ruotsia, elleivät ne lakkaa ”majoittamasta ja tukemasta terroristeja”. Erdoğanin tiedottaja toisti viestin keskiviikkona osapuolten virkamiesten neuvoteltua asiasta Ankarassa.

Lue lisää: Turkin Kalın: Suomen ja Ruotsin Nato-kiistassa ei voida edetä ennen kuin turvallisuushuoliin on vastattu

Haavisto Washingtonissa, Marin Ukrainassa

Myös muilla suomalaisministereillä kuin Tuppuraisella on ollut Ukrainaan ja Suomen Nato-jäsenyyteen liittyviä tapaamisia. Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi keskiviikkona Helsingissä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin. He keskustelivat muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan sekä ensi viikolla järjestettävästä ylimääräisestä Eurooppa-neuvostosta. Torstaina valtioneuvosto tviittasi, että Marin on vierailulla Ukrainassa.

Lue lisää: Pääministeri Sanna Marin matkusti Ukrainaan ja tapasi Zelenskyin – Ukrainalaismedia: Marin vieraili Butšassa ja Irpinissä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan on parhaillaan Washingtonissa, missä hän tapaa Yhdysvaltojen ulkoministerin Antony Blinkenin sekä hallinnon ja kongressin edustajia. Asialistalla ovat muun muassa Ukrainan tilanne sekä Suomen Nato-hakemus.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut