Partygate-raportti vaatii Britannian poliittista ja virkamiesjohtoa vastuuseen koronajuhlinnasta

Raportissa tuli esiin myös turvahenkilöjen ja siivoojien huonoa kohtelua.

Britannian pääministeri Boris Johnson matkalla kohti parlamenttia Lontoossa 25. toukokuuta 2022.

25.5. 14:16 | Päivitetty 25.5. 14:47

Lontoo

Britannian poliittisen johdon ja virkamiesjohdon on kannettava vastuunsa koronasulun aikaisista, niin sanottuna partygatena tunnetuista juhlista pääministerin virka-asunnolla, vaatii pääministeri Boris Johnsonin hallinnon virkakuntaan kuuluvan Sue Grayn raportti.

”Tutkimiini tapahtumiin osallistui hallituksen johtoa. Osaa näistä tapahtumista ei olisi saanut antaa järjestää lainkaan”, raportissa sanotaan.

”Tämän asian keskiössä olevan korkea-arvoisen poliittisen ja virkamiesjohdon täytyy kantaa vastuunsa tästä kulttuurista”, teksti jatkuu.

Lue lisää: Britannian parlamentin alahuone tivaa Johnsonilta selvitystä siitä, miksi hän ei kertonut kaikkea virka-asunnollaan korona­rajoitusten aikana järjestetyistä juhlista

Grayn raportin päätelmien mukaan monet tutkituista tapahtumista eivät olleen lainkaan linjassa koronasäännöksien ja ohjeiden kanssa.

”Sain selville, että osa henkilökunnasta oli nähnyt tai joutunut sellaisen käytöksen kohteeksi, josta he olivat huolissaan, mutta jota he eivät silloin voineet tuoda kunnolla esille”, Gray päätteli.

”Tietooni tuotiin myös lukuisia esimerkkejä, jotka kertovat turvahenkilökuntaan ja siivoojiin kohdistuneesta kunnioituksen puutteesta ja huonosta kohtelusta. Tätä ei voi hyväksyä.”

”Ei korkeimpien standardien mukaista käytöstä”

Gray ei suositellut rangaistuksia tai sanktioita, koska se ei kuulunut hänen toimivaltaansa, mutta totesi, ettei käytös ole ollut hyväksyttävää.

”Yleisöllä on oikeus odottaa, että tällaisilla virkapaikoilla käyttäydytään vain korkeimpien mahdollisten standardien mukaan. On selvää, että näin ei ole tapahtunut.”

Grayn raportista julkistettiin osa jo tammikuussa, mutta koko raporttia ei tuolloin julkaistu, koska Lontoon poliisi oli niin ikään aloittanut oman tutkintansa asiasta.

Poliisi antoi tutkinnan seurauksena sakkoja yli 80 ihmiselle, myös pääministerille.

Parlamentin alahuone ottaa raportin esille pääministerin virallisella kyselytunnilla tänään. Johnsonin odotetaan myös pitävän asiasta tiedotustilaisuuden ja ottavan osaa konservatiivien kokoukseen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut