Turkki listasi viisi vaatimustaan Ruotsille – Haavisto: Suomen ja Ruotsin delegaatiot Ankaraan keskiviikkona

Turkin tuore lista on osoitettu vain Ruotsille, eikä siinä mainita Suomea.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vastustaa Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Erdoğan kuvattiin maan pääkaupungissa Ankarassa, kun hän puhui puolueväelleen 18. toukokuuta.

24.5. 13:20 | Päivitetty 24.5. 19:02

Turkki on esittänyt viisi virallista vaatimustaan Ruotsille, jotta se voi hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyyden. Turkin presidentinhallinto on julkaissut asiasta tiedotteen. Asiasta uutisoi ensimmäisenä ruotsalainen Aftonbladet.

”Vuodesta 2017 asti maamme on pyytänyt Ruotsia luovuttamaan PKK:n ja FETO:n terroristeja, mutta ei ole saanut positiivista vastausta”, tiedotteessa sanotaan viitaten kurdien sissijärjestöön sekä Fethullah Güleniin ja tämän tukijoihin.

Turkki sanoo odottavansa Ruotsilta konkreettisia toimia. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vastustaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä ja on esittänyt aiemminkin samankaltaisia näkemyksiä.

Lue lisää: Erdoğanin neuvonantaja Ruotsin SVT:lle: Ratkaisu Nato-kiistaan voi löytyä parissa kuukaudessa

Vaatimuslista on kokonaisuudessaan seuraava:

  1. Turkin vaatimien ”terroristien” luovuttaminen Ruotsista Turkkiin. Turkin mukaan se on esittänyt vuodesta 2017 lähtien luovutuspyyntöjä, joihin ei ole vastattu positiivisesti.

  2. ”Terrorismin rahoittamisen” lopettaminen. Turkki sanoo Ruotsin hallituksen päättäneen antaa PKK:lle tukea 376 miljoonan dollarin edestä. Turkki vaatii tämän perumista.

  3. PKK:n aseistamisen lopettaminen. Turkin mielestä Ruotsin hallitus tarjoaa PKK:lle aseista ja sotavarusteita, ja vaatii tämän lopettamista.

  4. Turkin-vastaisten kieltojen ja pakotteiden poistaminen.

  5. Kansainvälinen yhteistyö terrorismia vastaan. Turkin mukaan Nato-maiden tulee tehdä ”korkean tason yhteistyötä” terrorismia vastaan. Maa vaatii Ruotsia konkreettisesti vakuuttamaan, että se ottaa Turkin turvallisuushuolet tosissaan.

Listassa ei mainita Suomea, eikä Suomelle ole julkaistu vastaavia vaatimuksia.

Lue lisää: Voiko Turkki estää Suomen Nato-jäsenyyden? – Asiantuntijat kertovat, miksi lausunto kannattaa ottaa vakavasti ja mistä erikoinen suhtautuminen johtuu

Jatkunut yli 30 vuotta

Kurdistanin työväenpuolue PKK on järjestö, jonka tavoite oli alun perin irrottaa aseellisesti Turkin itäisiä osia omaksi kurdivaltiokseen. Vaatimukset ovat sittemmin laimentuneet tavoittelemaan itsehallintoa ilman omaa valtiota.

Turkki, Yhdysvallat ja EU ovat julistaneet PKK:n terroristijärjestöksi sen aseellisen toiminnan vuoksi. Sen tytärjärjestö YPG toimii Syyriassa osana SDF-asejoukkoja, jotka pitävät hallussaan sisällissotaa käyvän maan koillisosia.

Turkin ja PKK:n väkivaltainen konflikti on jatkunut jo yli 30 vuotta.

Delegaatiot Turkkiin

Suomi ja Ruotsi lähettävät keskiviikkona delegaatiot Turkin pääkaupunkiin Ankaraan. Asiasta kertoi tiistaina ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), joka osallistui paneeli­keskusteluun Davosin talousfoorumissa.

”Lähetämme delegaatiomme vierailulle Ankaraan, itse asiassa sekä Ruotsi että Suomi. Tämä tapahtuu huomenna, joten vuoropuhelu jatkuu”, Haavisto sanoi.

Haavisto ennakoi viikonloppuna, että Nato-kiistan ratkaisemiseen Turkin kanssa menee viikkoja.

Aftonbladet pyysi tiistaina Ruotsin ulkoministeriä Ann Lindeä kommentoimaan Turkin tuoretta vaatimuslistaa, mutta tämä kieltäytyi. ”Useita diplomaattisia ponnisteluja on meneillään. Pidättäydymme kommentoimasta tätä enempää”, Linde viestitti lehdelle.

Mikä?

Tapaaminen Ankarassa

  • Turkin presidentinkanslian mukaan Suomen ja Ruotsin delegaatioiden on määrä tavata Turkin edustajat Ankarassa kello 13 keskiviikkona.

  • Ulkoministeriön viestinnän mukaan neuvotteluja Turkissa käydään virkamiestasolla. Turkin ulkoministeriön mukaan Suomen delegaatiota johtaa ulkoministeriön valtiosihteeri Jukka Salovaara. Ministeriön mukaan delegaatiot tapaavat Ankarassa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tiedottajan Ibrahim Kalinin sekä Turkin varaulkoministeri Sedat Önalin.

  • Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu on kertonut Turkin medialle uutistoimisto AFP:n mukaan, että Ankara on valmistanut ”sopimusluonnoksen” Ruotsille ja Suomelle neuvottelujen pohjaksi ja vaatii tulevista toimista kirjallista sopimusta.

Päivitys 24.5.2022 kello 19.02: Juttua on täydennetty faktalaatikon tiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut